Bećirović: Niko nema pravo ni pomisliti na podjelu BiH

Bećirović: Niko nema pravo ni pomisliti na podjelu BiH


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, oštro je reagovao na antidaytonske i antiustavne najave iz Republike Srpske o pokretanju sporazuma o tzv. mirnom razdruživanju dva bosanskohercegovačka entiteta.

Bećirović je istakao da “mirno razdruživanje” znači napad na mir i državu.

Jasna poruka iz kabineta Bećirovića

“Organi bh. entiteta RS nikada neće imati sagovornika za ‘mirno razdruživanje’ niti bilo kakvo drugo ‘razdruživanje’ jer niko nema pravo ni pomisliti na podjelu i uništenje države Bosne i Hercegovine,” navedeno je u saopćenju iz Bećirovićevog kabineta. On je naglasio da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem” u Daytonu, već njen kontinuitet postoji mnogo prije i poslije Daytona, dok entiteti nisu postojali prije Daytona i bez njega ne mogu ni postojati.

Obaveze institucija i međunarodne zajednice

Bećirović je istakao da institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka. “Svi koji nasrnu na državu bit će prije ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora,” dodao je Bećirović.

Oštra osuda sporazuma o razdruživanju

“Nijedan odgovoran bosanskohercegovački zvaničnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. ‘sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH’. Na takav skandalozni i antidaytonski papir ne smiju odgovarati politički zvaničnici. Na njega trebaju adekvatno reagirati nadležni pravosudni organi Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni faktori koji garantiraju Daytonski mirovni sporazum,” izjavio je Bećirović.

Eufemizam za opasne namjere

Bećirović je jasno naglasio da je sintagma “mirno razdruživanje” eufemizam kojim se pokušava ublažiti jedna opasna, destruktivna i zločinačka namjera. “Eufemizam ‘mirno razdruživanje’ suštinski znači: rušenje mirovnog procesa i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji; kršenje temeljnih normi međunarodnog i nacionalnog prava; podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH; pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine te prijetnju novim genocidom i zločinima protiv čovječnosti,” naveo je Bećirović.

Na strani BiH su pravni, historijski, moralni i ekonomski razlozi

Bećirović je zaključio da su na strani države Bosne i Hercegovine pravni, historijski, moralni, civilizacijski, ekonomski i demografski razlozi. “Historija uči da je Bosna i Hercegovina nakon burnih i teških stoljeća opstala. Nju nisu mogli uništiti ni mnogo jači faktori od ovih koji danas nasrću na nju,” dodao je Bećirović. On je upozorio da bi bilo kakav separatistički avanturizam imao katastrofalne posljedice za bh. ekonomiju i demografiju, te da bi nova eskalacija dovela do potpunog demografskog sloma, posebno u entitetu RS.

“Bosanskohercegovački patrioti i njihovi saveznici nikada i ni po koju cijenu neće dozvoliti uništenje države Bosne i Hercegovine,” zaključio je Bećirović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija