Bećirović: “Novaliću je montirana afera ‘Respiratori’ kako bi ga…”

Gost iz Ljubljane za TV Hayat bio je Zijad Bećirović iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

,,Kako stati ukraj ljudima koji zloupotrebljavaju svoj položaj, a na visokim su političkim i sudskim pozicijama?

Svakom se može stati ukraj, to apsolutno znaju pametni ljudi. Potrebno je krenuti sa novim načinom rada i ograničiti mandate na četiri godine. Sad da vi naprimjer imate u Brčkom predsjednika Suda 24 godine ili slično, to nam govori u kakvom stanju se nalazi sudstvo.

Očigledno je da zakoni nisu jednaki za sve. Sjetimo se i afere Respiratori. Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv premijera Fadila Novalića, ali ne i protiv ministrice finansija Jelke Milićević koja je bila i predlagač odluke za Vladu o izdvajanju sredstava za nabavku ove opreme. Ovo je jedinstven slučaj u Evropi…

Da li se ovdje radi o montiranim optužnicama, šta pokazuju vaša istraživanja?

To je zaista jedinstven slučaj. Vlada je dala samo saglasnost, i tu se radi o pravnoj lakrdiji i tu se radi o namještanju optužnice. Pozadina je drugačija, a cilj je eleminirati iz političkog života premijera Novalića koji je bio s obzirom na uslove uspješan premijer. Ovo je pokušaj montiranja Fadilu Novaliću, a to je u jednu ruku način da se suprostavimo pravosudnom sistemu. Svako može tu biti meta, a sad je tu Fadil Novalić u ovom slučaju žrtva.

U entitetu Republika Srpska afere ne dobivaju pravosudni epilog. I tamo se mnogo pričalo o zloupotrebama prilikom nabavke medicinske opreme I premijera Radovana Viškovića. Sve ostalo samo na priči.

Ne samo Višković, imate izjave i Milorada Dodika. Sve tu upućuje da je tu bio u dosluhu sa vlastima. Moram reći da ko poznaje historiju pravne misli, mora mu biti jasno da je zapad počeo da napreduje kada su počeli poštovati vladavinu prava. Mislim da je zaista došlo vrijeme da se rješava situacija u BiH, na Kosovu u Crnoj Gori… Mislim da je montirani slučaj Fadilu Novaliću idealna prilika da se građanstvo suprostavi sudstvu.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79