Bećirović Schmidtu: Nemate pravo ubiti ideju evropske Bosne i Hercegovine

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom pokušaja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da donese diskriminatorske i antievropske odredbe izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

– Primarni zadatak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta nije podilaženje i popuštanje neskrivenim antidržavnim politikama već osiguranje poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i približavanje države Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu u NATO-u i EU. Politika međunarodne zajednice prema državi Bosni i Hercegovini bila je 1990-ih godina, ne samo kontradiktorna nego i duboko nepravedna i nehumana: kad je trebalo zaštititi suverenu i nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, članicu UN-a, međunarodna zajednica nije pokazala političku volju da spriječi agresiju, genocid i zločine protiv čovječnosti; kad je, pak, trebalo okončati ratne operacije, međunarodna zajednica, uz blagoslov UN-a, učinila je se da se agresori izjednače sa žrtvama, da podijele teritorije unutar države po linijama koje su uspostavljenje genocidom i zločinima nad civilnim stanovništvom. Dosta više nepravedne i nehumane politike prema Bosni i Hercegovini – poručio je kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

– Visoki predstavnik mora prestati sa nekoherentnom politikom međunarodne zajednice. Takva neprincipijelna politika već je ostavila teške posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu. Civilni segmenti međunarodne zajednice nisu uspostavili ni trajan ni pravedan mir, nisu osigurali vladavinu prava i efikasno funkcioniranje državnih organa i institucija, nisu stvorili neophodne pretpostavke za normalno egzistiranje suverene države, nisu reformirali političke i društvene strukture u cilju jačanja svijesti o građanskom društvu, nisu omogućili povratak izbjeglih i raseljenih lica niti su njihov povratak učinili održivim – ekonomski i sigurnosno. Ukratko, nisu stvorili pravne i političke pretpostavke koje bi garantirale trajan mir i jačanje demokratskih snaga koje se zalažu za vladavinu prava i za približavanje evropskim i atlantskim integracionim tokovima – istakao je Bećirović i dodao:

– Pogrešan je stav međunarodne zajednice i njenog visokog predstavnika da dozvoli etnokratskim politikama, koje već decenijama dominiraju političkom scenom, da u svakodnevnoj političkoj praksi nastavljaju opstruiranje evropskog puta Bosne i Hercegovine. Niko razuman ne može osporavati volju i pravo građana da se politički organiziraju, ali se ne može prihvatiti praksa manipuliranja narodom, njegovim osjećanjima, stalnim zastrašivanjem od ugroženosti; ne može se tolerirati isticanje etničkih interesa na štetu općih i univerzalnih; ne može se ravnodušno posmatrati jačanje separatističkih tendencija unutar države Bosne i Hercegovine koja ima duboke historijske korijene svoje državnosti. Dio međunarodne zajednice još ne uviđa da isticanje prava na zaštitu etničkih interesa ne služi građanima i narodima i ne doprinosi učvršćivanju temelja pravne države, nego da prevashodno koristi političkoj oligarhiji koja u takvoj politici vidi šansu za očuvanje vlastitih privilegija.

– Bosna i Hercegovina ima pravo tražiti od međunarodne zajednice da joj pomogne da svoje potencijalne i realne mogućnosti pretvori u šansu za izgradnju bolje budućnosti. Jedan od osnovnih paradoksa politike koju međunarodna zajednica sprovodi u Bosni i Hercegovini, jeste nedostatak strateške vizije razvoja političkog, ekonomskog, kulturnog sistema; to je politika bez vizije, bez otvorenih horizonata; njen operativni krug, obilježen pragmatičkim akcijama i palijativnim rješenjima, ne obuhvata dublje historijske i kulturne slojeve. Nažalost, i danas dio međunarodne zajednice nastavlja da tolerira i svojom neodlučnom politikom ohrabruje destruktivne političke snage, a zanemaruje istinske potrebe građana Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ne smije ući u evropsku historiju kao neko ko je pucao u srce ideje slobodne, evropske i demokratske Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik ne smije biti u funkciji nagrađivanja zločinačkih ratnih politika koje teže ka etničkom komadanju i uništenju države Bosne i Hercegovine. On se treba fokusirati na donošenje tzv. tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se spriječila nova izborna krađa u režiji vladajućih stranaka i osigurala transparentnost i demokratičnost izbora u oktobru 2022. godine. Država Bosna I Hercegovina može i mora krenuti naprijed ali joj je na tom putu potrebna pomoć međunarodne zajednice. Poštivanje ljudskih prava se mora osigurati svim građanima bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost. Jedino multietnička, demokratska i evropska Bosna i Hercegovina na cijeloj svojoj državnoj teritoriji predstavlja garanciju sigurnosti i mira u ovom dijelu Evrope – zaključio je Bećirović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79