Bećirović se sastao sa Plenkovićem: Važno je zasnivati odnose na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti

U okviru radne posjete Republici Hrvatskoj, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, rješavanju otvorenih pitanja između dvije države, jačanju blateralne saradnje, posebno na polju ekonomije, infrastrukture i evropskih i euroatlanstkih integracija.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da se odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima. Bećirović je istakao da je saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na temelju principa poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integritata od posebne važnosti za obje zemlje, kao i za stabilnost jugoistočne Evrope.

Bećirović je skrenuo pažnju kako je unaprjeđenje prijateljskih odnosa sa susjednim državama jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine i u tom svjetlu naglasio značaj unaprjeđenja odnosa sa Republikom Hrvatskom.

On se zahvalio na podršci Republike Hrvatske evropskom i euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine, te je naglasio da je našoj državi mjesto u punopravnom članstvu u EU i NATO.

Razgovarano je i o tome kako na konkretan i praktičan način Republika Hrvatska, koja je članica EU i NATO, svojim iskustvom može doprinijeti ubrzanju evropskog i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su i o projektima iz oblasti infrastrukture, kao i o razvijanju saradnje u oblasti poljoprivrede, industrije i turizma. Konstatovali su kako treba iskoristiti potencijale i na poljima naučne i kulturne saradnje između dvije države.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79