Bećirović: Srbija provodi opasnu antidejtonsku politiku čestim sastancima s predstavnicima RS-a

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović oglasio se povodom današnjeg sastanka zvaničnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

Bećirović kaže da stalnim organiziranjem sastanaka sa srpskim predstavnicima iz bh. entiteta RS rukovodstvo Srbije, između ostalog, provodi opasnu antidejtonsku politiku.

Naveo je pet tačaka za ostvarenje tzv. cilja kojim bi se:

Vučić predstavio kao predsjednik svih Srba, a ne Republike Srbije.

Pokazalo da je centar odlučivanja ne u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, već u Beogradu. Srpski predstavnici bh. entiteta RS postepeno počeli tretirati kao i drugi političari iz Srbije. Međunarodna i regionalna javnost počela navikavati na kršenje međunarodnog prava i postepenu realizaciju projekta velike Srbije.

Vučić predstavio kao “mirotvorac” i “faktor stabilnosti” iako je potpuno jasno da je riječ o sinhroniziranoj aktivnosti u kojoj su tačno podijeljene uloge među protagonistima velikosrpske politike.

“Vrijeme je da se u državi Bosni i Hercegovini shvati da je uveliko na djelu realizacija Memoranduma SANU II”, poručio je Bećirović.

Podsjetimo, predsjednica RS-a Željka Cvijanović je prije nekoliko dana uputila pismo predsjedniku Srbije, u kojem je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Sastanak je organizovan, a prisustvuju mu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović i lideri parlamentarnih stranaka.

S druge strane stola, pored Vučića su Ana Brnabić, kao i ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79