Bećirović: Velikodržavni protagonosti pokušavaju BiH oduzeti pravo na postojanje, ali ne uspijevaju slomiti našu državu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je govor u Vijećnici povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na početku obraćanja, Bećirović je rekao kako Bosna i Hercegovina kroz svoju historiju ima pet važnih datuma.

“Želim posebnu zahvalnost iskazati bh. antifašistima iz dva posljednja rata koji su najzaslužniji što danas imamo državu i što možemo obilježavati Dan nezavisnosti BiH. Prvi mart spada među pet najznačajnijih datuma u milenijskoj historiji BiH. Prvi datum je 949. godina u kojoj je bizantijski car Konstantin Porfirogenet objavio djelo ‘ O upravljanju carstvom’ gdje se prvi put u pisanom historijskom izvoru navodi postojanje zemlje Bosne. Drugi datum je 29. august 1189. godine kada je poznati vladar Bosne Kulin ban izdao povelju kojom se dubrovačkim trgovcima garantovala sloboda kretanja. To je najstariji bosanski državni dokument napisan na starobosanskom jeziku i bosančicom. S pravnog aspekta može se konstatirati da je ova povelja rodni list bosanske državnosti i neoboriv dokaz da je Bosna u 12. stoljeću imala uređenu državu. Treći datum je 25. novembar 1943. kada je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnosti. Četvrti datum je 1. mart 1992. kada se na demokratskom referendumu preko 64 posto građana izjasnilo za nezavisnu i suverenu BiH. Peti datum je 22. maj 1992. godine kada je Republika BiH primljena u punopravno članstvo UN-a”, rekao je Bećirović.

 

Ovi datumi, prema njegovom mišljenju, moraju ostati upisani zlatnim slovima u historiju države.

“Ovi pet datuma u bh. historiji trebaju biti upisani velikim i zlatnim slovima. Da se njima imenuju značajne kulturne i javne ustanove i drugi objekti te da se njima ponosi svaki građanin bez obzira na etničku, vjersku, ideološku ili političku pripadnost. Nažalost, velikodržavni protagonosti pokušavaju BiH oduzeti pravo na postojanje. Pokušavaju ukrasti i prekrojiti historiju, ne poštuju suverenitet, negiraju naš identitet, zloupotrebljavaju pravo na vjerski identitet, kradu bh. talente u sportu, nauci i drugim oblastima. Uprkos svemu tome, ne uspijevaju slomiti državu BiH. Nju nisu trajno pokorile ni mnogo jače sile. BiH je uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je zaštititi. Tako je bilo i tako će ostati”, poručio je.

Nakon toga, osvrnuo se na pojedince koji nastoje zloupotrijebiti pojam samoopredjeljenja naroda.

“Šta je pravo na samoopredjeljenje naroda i kako se ostavaruje? Odgovor na ovo pitanje nije znao ni Slobodan Milošević kada ga je 1991. godine postavio Badinterovoj komisiji. “Ima li srpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH pravo na samoopredjeljenje?. Arbitražna komisija je dala odgovor: Sljedbenicima velikodržavne politike teško je palo saznanje da se svi međunarodni instrumenti koji se odnose na to načelo trebaju shvatiti prije svega u teritorijalnom, a ne u strogo etničkom smislu. Nažalost, ponovo na političkoj sceni imamo sljedbenike Miloševićeve politike. Ne prihvataju činjenicu da je načelo samoopredjeljenja u trajnoj suprotnosti sa načelom političke samostalnosti država u svijetu. Kada bi svi narodi pribjegli tom pravu, teritorijalna cjelovitost mnogih država došla bi u pitanje”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Poručio je i kako jedan dio BiH nikada neće moći odlučivati o njenoj sudbini.

“Generalna skupština UN-a precizno je utvrdila da se to pravo ne smije nikada shvatiti kao odobravanje ili podsticanje aktivnosti koje bi ugrozile teritorijalnu cjelovitost ili jedinstvo država. Zato je nemoguća secesija RS-a jer stanovništvo jednog dijela nezavisne i suverene države BiH nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupnog stanovništva naše države. Nikada, neka to dobro upamte separatistički orijentirani političari”, riječi su Bećirovića.

Nakon toga, osvrnuo se na Dejton, ali i današnju situaciju u državi.

“Dejton je potvrdio suverenitet i kontinuitet BiH. Danas je BiH kandidat za članstvo u EU i zemlja pred ulaskom u NATO. Pred našom državom su važne faze procesa evropskih i euroatlantskih integracija. BiH treba pomoći da izgradi funkcionalne državne institucije koje su sposobne preuzeti odgovornost za ubrzano kretanje prema EU i NATO-u. Nažalost pokušaji razaranja države nisu prestali. U periodu agresije to je provođeno ubijanjima, protjerivanjima i genocidom. Danas se to provodi blokadom države, pokušajima slabljenja i urušavanja državnih institucija. Krajnji cilj snaga jeste podjela BiH kao države. Usmjerenost tih projekata neće se promijeniti ni u narednim godinama”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Pri kraju govora, Bećirović je imao poruku i za predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

“BiH nije izolovano ostvro, mi smo neraskidivo povezani sa demokratskim svijetom. Danas se trebamo prisjetiti naših prijatelja koji proživljavaju teške momente. Izražavam saučešće i solidarnost sa bratskim narodom Turske i prema narodu Sirije. Ponosan sam na spasilačke timove koji su spasili 26 života. Oni su ponos i ogledalo hrabre i humane BiH. Ponosan sam na sve Bosance i Hercegovce koji su pokazali da imaju humanost i veliko srce. Izražavam solidarnost sa predsjednikom Ukrajine Zelenskim i narodom Ukrajine. Mi smo na strani Ukrajine i slobodnog svijeta. Nismo neutralni i indiferentni prema patnjama Ukrajine. Neutralnost je drugo ime za podršku Putinovom režimu, rekao je on.

Na kraju, Bećirović je naglasio kako ne postoji pitanje koje je važnije od opstanka države.

“Ne postoji pitanje koje politički, moralno i egzistencijalno važnije od očuvanja BiH. Stranačku i lokalnu politiku potisnimo u korist državne politike. Neka odanost i privrženost državi bude jača od ličnbih sujeta. Odredimo crvenu liniju ispod koje se ne može ići. Ne šutim pred nepravdom, ne pristajmo na podjele .Na provokacije ne dogovarajmo mržnjom već ljubavlju i izgradnjom škola, fakulteta, fabrika, biblioteka i stanova za mlade bračne parove. To je najbolji odgovor politikama destrukcije i podjela. Bosani i Hercegovci, sretan vam Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine”, zaključio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79