Begić objasnio: „Radi se sve kako bi se udovoljilo Čoviću, postoji još jedna tragičnija stvar…”

Američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst nastavljaju razgovore sa bh. političarima.

 

Danima se već održavaju sastanci, a jednom od sastanaka, s predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom DF-a Željkom Komšićem, prisustvovao je i zastupnik u ZDPSBiH Zlatan Begić.

 

Zlatan Begić je kazao da je cijeli proces u vezi s izbornom reformom veoma čudan jer u BiH postoji niz problema, a nastojanja međunarodne zajednice, prema njegovom mišljenju, su da se naprave određeni ustupci, konkretno HDZ-u i Draganu Čoviću.

 

“Nama je na sastanku rečeno da moramo uvažavati realnost, a realnost je i kad nekog ubijete i kad silujete, a mi smo ovdje i ubijani i silovani, naročito u prethodnih nekoliko godina, koliko traju ove blokade. Nama pokušavaju kazati da mi moramo uvažiti tu i takvu realnost, da moramo uvažiti zloupotrebu ustavnih mehanizama stalnih blokada, pa evo sada i najava za protivpravnom secesijom, za otimanjem nadležnosti državi BiH. Nakon toga mi smo njih upozorili da postoji nešto što je vladavina prava. Upozorili smo ih na zvanični stav zemalja iz kojih dolaze i Palmer i Eichhorst i ne može biti pregovora o tome”, kazao je Begić.

 

Begić kaže i da su upozorili Palmera i Eichhorst da su Bosanci i Hercegovci znali, znaju i da će se znati boriti za ovu državu, ali i da pored 50.000 „galamdžija“ postoje dva miliona građana koji su majorizirani u ovoj zemlji, a kako kaže, majoriziran je najbrojniji narod u BiH. Naveo je da HDZ sa 7% glasova drži kao taoce i Federaciju BiH i državu.

 

Govoreći o Palmeru i Eichhorst, Begić je rekao da oni ne nude nikakva rješenja.

 

“Čini mi se kao da oni dolaze na neki prvi spoj naslijepo, pa ako šta bude, bit će, a ako ne bude, nikom ništa. Ali njihov primarni cilj je napraviti ustupak Draganu Čoviću”, rekao je Begić.

 

Dodao je i da se na sastancima itekako osjeti Palmerovo nastojanje da udovolji Čovićevim željama, a namjera je, prema njegovom mišljenju, da se napravi pravni osnov da se BiH podijeli.

 

Begić se osvrnuo i na održanu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kada su HDZ-ovi delegati s delegatima iz reda srpskog naroda, glasali za zaključak kojim se traži poništavanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, a koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, rekavši da ga je ovakav HDZ-ov stav itekako iznenadio i pored svega što Dragan Čović u posljednje vrijeme radi u BiH.

 

Postoji još jedna tragičnija stvar, a to je da je Palmer kazao da taj zakon koji je donesen, u njegovoj zemlji je to sloboda govora, i da takve zabrane i nisu dobrodošle u nekom demokratskom društvu. To je strašna izjava. Mi smo ga na sastanku pitali znači li to da bi on u svojoj zemlji mogao negirati holokaust nad Jevrejima. Dakle, to su strašne stvari, naveo je Begić.

 

Kada je riječ o blokadi državnih institucija, Begić kaže da deblokada održavanjem sjednice Doma naroda nije izvršena. Smatra da blokada u BiH traje posljednjih 15 godina, otkad je međunarodna zajednica odlučila da se riješi svojih obaveza koje proizlaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Međunarodna zajednica ovdje ima svoje obaveze jer Dejtonski sporazum je njeno čedo, a nametnut je onda kada je ARBiH, kao jedina legalna vojna formacija, bila na kapijama Banje Luke, rekao je Begić.

 

Prema mišljenju Begića, do deblokade će doći kada se bude provodio Dejtonski mirovni sporazum i kada oni koji budu kršili Ustav budu sankcionisani. Dodao je i da na ovim prostorima nikada ne bi došlo do pokolja da nije bilo utjecaja izvana.

 

Bosna i Hercegovina i njeno stanovništvo su žrtve politika susjednih zemalja, ali mi se možemo oduprijeti i ruskom utjecaju, budite sigurni u to. Mi smo to na sastanku i kazali. Mi smo se za ovu zemlju borili i položili tolike žrtve, dobili smo to što smo dobili. Evo, pristali smo da u svojoj zemlji budemo i manjina i diskriminisani samo da živimo zajedno i da sačuvamo ovu zemlju. Ako i to ne pomaže, evo, ja postavljam pitanje: šta dalje? Mi ne možemo nestati s ovih prostora. Nećemo i ne damo da naša zemlja nestane. Na koncu, o BiH… Hoće li ona postojati ili neće odlučivat ćemo mi, kaže Begić.

 

Za Dodikove najave o povlačenju saglasnosti o OSBiH-u, VSTV-u i UIO-u, Begić kaže da su čista glupost, jer Dodik te Srbe nije ni poslao u institucije, tu su došli zahvaljujući konkursima.

 

Prije samo nekoliko dana Vučić je boravio kod Putina. Tom prilikom izvršena je nabavka velike količine vojne opreme. U posljednjih godinu dana Srbija je na naoružanje i vojnu opremu potrošila 1,2 milijarde eura. S druge strane, Dodik je tražio pomoć u naoružanju od ruskog ministra Lavrova. Begić je, komentarišući ovu temu, kazao da sve dok BiH ima takve susjede, Bosanci i Hercegovci konstantno moraju biti zabrinuti.

 

“Svakog dana moramo raditi na tome da očuvamo mir. Dodik nije incident, ovo je jedna konstanta koja traje 200 godina. Ljudi u BiH moraju shvatiti da je ovo njihova država i ne smiju dozvoliti da ih bilo ko uvede u bilo kakav sukob. Zajedno čuvajmo mir, a mir možemo očuvati samo ako ćemo se zajedno boriti”, poručio je Begić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79