Bego Bektić i ostali osumnjičeni za izborne prevare u Srebrenici pušteni na slobodu: Tužilaštvo BiH nije tražilo ni pritvor niti mjere zabrane

Bego Bektić, Enver Hamzić i Muamer Sandžić pušteni su jutros na slobodu, saznaje

Istraga.ba. 

Postupajuća državna tužiteljica u ovom predmetu Merisa Nurkić odlučila je da ne podnosi Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora ili bilo kakvih mjera zabrane, tako da je trojka iz Srebrenice, osumnjičena za izborne prevare, jutros puštena iz prostorija SIPA-en u Tuzli.

Podsjećamo, SIPA je u utorak ujutro uhapsila ove kadrove SDP-a BiH zbog sumnje da su tokom izbornog procesa ove godine ukrali identitet više srebreničkih Bošnjaka, te ih prijavili u Srbiji kako bio obezbijedili sigurne glasove za listu SDP-a i Mladena Grujičića, kandidata srpskih stranaka za načelnika Srebrenice.

Dan nakon ove akcije, Tužilaštvo BiH je odlučilo da Bektićam, Hamzića i Sandžića uopće neće prihvatiti u svoju nadležnost. Naime, Prema Zakonu o krovičnom postupku BiH, svaka uhapšena osoba može biti zadržana 24 sata u policijskog agenciji, nakon čega mora biti prebačena u nadležnost nadležnog tužilaštva, koje, također, ima pravo zadržavanja osumnjičenog dodatna 24 sata (osim u slčučajevima terorizma). Nakon toga postupajući tužilac odlučuje da li će predložiti mjere zabrane ili mjeru pritvora, o čemu odlučuje nadležni sud. U ovom slučaju, ipak, Tužilaštvo BiH je odlučilo da Bektić i drugi ne budu zadržani dodatna 24 sata, pa su ih pripadnici SIPA-e jutros morali pustiti na slobodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79