(FOTO) Bejzbol-palicama usmrtili muškarca: Babaićima i Hysenaju osam godina zatvora

Ermin i Ademir Babaić te Adnan Hysenaj osudjeni su danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu na osam godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja Mladena Ambrožića u oktobru 2016. godine koje je rezultiralo njegovom smrću.

Erminu Babaiću je dosuđeno pet godina zatvora, Ademiru Babaiću godina zatvora, dok je Hysenaju izrečena dvogodišnja zatvorska kazna.

loading...

Iako su oni bili optuženi za krivično djelo ubistva, odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu osuđeni su za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom u saizvršilaštvu.

Sanela Rondić, predsjedavajuća Vijeća, detaljno je obrazložila presudu, te je istakla da su prilikom odmjeravanja kazne u obzir uzete olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

– Optuženi nisu osuđivani, te da su se iskreno pokajali i javno izvinili porodicama kako ostećenog, tako i svojim porodicama, pa cijenimo da se ne radi o osobama koje uzimaju zakon u svoje ruke, te da se radi izolovanom incidentnom ponašanju koje je rezultiralo smrću Ambrožića – kazala je Rondić.

Uzeto je u obzir i da je Ademir imao manje učeśća u incidentu, kao i da je Ermin bio smanjeno uračunljiv iako ne bitno.

Otežavajuće na strani Adnana i Ermina jeste izvršenje krivično-pravne radnje, odnosno dominantna uloga u zadavanju udaraca.

– Izrečena kazna je adekvatna okolnostima počinjenog djela i smatramo da će se njom postići svrha kažnjavanja – kazala je Rondić.

Ermin Babaić i Adnan Hysenaj su odlukom suda pušteni na slobodu i oslobođeni troškova plaćanja postupka dok je sud Ademira Babaića obavezao da plati troškove postupka.

Njih trojica su uhapšeni početkom oktobra 2016. godine, zbog sumnje da su u Džamijskoj ulici u naselju Hrasno, ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, sačekali i nasmrt pretukli Ambrožića. Od posljedica premlaćivanja bejzbol-palicama, Ambrožić je preminuo dva sata kasnije.

Kritičnog dana Ermin Babaić je došao do Ambrožića jer mu je on maltretirao majku. Tada ga je Ambrožić napao i nožem porezao po vratu. Ermin je, kako je rekao tokom suđenja, o tome obavijestio policiju, ali oni nisu adekvatno reagovali. Kasnije je Ermin pozvao Hysenaja i Ademira Babaića te su oni krenuli da pretuku Ambrožića. Sačekali su ga u haustoru zgrade i napali kad se vratio kući.

Kako se odmah nakon ubistva moglo čuti od komšija, Ambrožić je bio ovisnik, koji je dugo vremena bio “na igli”. On je nekoliko posljednjih godina živio sa Žanet, majkom Ermina Babaića, koji nije bio sretan zbog te veze. Mladen i Žanet su se, navodno, često svađali, a iz stana se ponekad mogla čuti buka i lomljava.

 

 

Crna hronika/Faktor

Loading..