Belma ima pet godina, ali joj država BiH ne vjeruje

Belma je rođena dok su u prihvatnom centru čekali azil. Nakon što su dobili odbijenicu, po osnovu Sporazuma o readmisiji, prije 2 godine, vraćeni su u BiH i tada počinje njihova borba sa birokratijom

Strategija za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji na papiru je savršena, ali је u praksi pokazala mnogo manjkavosti, naročito u pogledu ponovne integracije onih koji se vraćaju. Evo samo jednog primjera u kojem surova birokratija negira život i sva prava koja iz njega proističu.

Zove se Belma i ima 5 godina, ali joj država ne vjeruje, jer nema rodni list kojim bi to dokazala. Roditelji je godinama bezuspješno pokušavaju upisati u matične knjige, i dok taj administrativni proces ne bude završen, bez obzira što postoji, nema ista prava kao i njeni vršnjaci.

“Šta god da mi treba da se prijavim i to, niko ništa neće. Moram plaćati lijek, moram sve platiti. Obdanište je isto fata, neće da je prime, nema papire”, kaže majka Belme.

U potrazi za boljim životom, ova sarajevska porodica prije 7 godina odselila se u Njemačku. Belma je rođena dok su u prihvatnom centru čekali azil. Nakon što su dobili odbijenicu, po osnovu Sporazuma o readmisiji, prije 2 godine, vraćeni su u BiH i tada počinje njihova borba sa birokratijom.

“Izgubila sam za djecu. troje djece što su trebali ići u peti razred su mi stavili u prvačiće. Nisam se bunila, nek idu. Malog, isto tako, što je trebao u deveti, stavili su ga u peti”, kaže majka.

Pravno neukim roditeljima koji nisu sami mogli riješiti ovaj problem, u pomoć su priskočili profesionalci. Ni njihov angažman još nije rezultirao upisom djeteta u matične knjige, ali su stvari barem pomjerene sa mrtve tačke.

“Mi smo pokrenuli jedan postupak, konkretno za ovo dijete, i sad je predmet na kantonalnom sudu. Očekujem da će se riješti za jedno 3 godine, što znači, izgubit ćemo 5 godina da dijete dobije pravni identitet u BiH. I dijete neće krenuti u prvi razred, proći će par godina i imamo opet problem, djece koja ne pohađaju osnovno obrazovanje. Znači, ti stalno problemi se vrte u krug”, kaže Edita Avdibegović, iz organizacije “Vaša prava BiH”.

Majka strahuje i za Belmino zdravlje. Dijete bez pravnog identiteta i zdravstvene zaštite nije mogla ni vakcinisati. Razočarana je u sistem više nego prije 7 godina, kada je otišla iz BiH.

“Npr. vlada neće da mi pomogne, a hoće da ostane da je ne obrazujem, da nema nikakva prava i da je bez škole. To je glupost. Kad stavljam sve petero djece u školu, što ne bih i nju? Ali, ona će, kako vidim, ostati bez išta. Ja se ružno osjećam. K’o da mi dijete ne postoji”, smatra majka djece.

Razočarana majka državu pita: Je li iko od onih koji su učestvovali u izradi Strategije za prihvat i integraciju bh. državljana, mogao predvidjeti humanije rješenje za djecu poput Belme, koju od bezbrižnijeg života možda zauvijek udalji samo jedan papir.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79