Benamin Tabaković (18) oslobođen optužbi za pokušaj ubistva Harisa Balaša (37)

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić, izreklo je oslobađajuću presudu Benaminu Tabakoviću (18), koji je bio optužen za pokušaj ubistva Harisa Balaša (37) iz Sarajeva.

Kraća prepirka

– Benaminu Tabakoviću je izrečena oslobađajuća presuda, utvrđeno je da se radi o nužnoj odbrani. On je nakon izricanja presude pušten na slobodu – kazao je za Avaz sarajevski advokat Muhidin Kapo, koji je zastupao Tabakovića.

Događaj za koji je Tabaković bio optužen desio se 19. maja prošle godine oko 20 sati. Prema navodima iz optužnice, Tabaković je nakon kraće prepirke nožem u stomak ubo Balaša, nanijevši mu teške povrede.

U ranijim izjavama otac Benamina Tabakovića Mubekir je rekao da je te večeri njegov sin s bratom i prijateljima roštiljao u dvorištu kuće u Rajlovcu. Napad se desio kada je Benaminov brat s društvom otišao do prodavnice.

Naš sin nije htio nikoga da ubije, mahao je nožem i govorio im da ne prilaze

Trojica ljudi napala su Benamina i njegovog prijatelja oko 20 sati navečer. Povod su bile navodne prepirke započete ranije tog dana. Napadače je prvi put zaustavio komšija, ali oni su se brzo vratili.

– Napali su ga ključem za odvrtanje točkova, drugo lice je imalo kamen, a treće pivsku flašu. Njegov drug je uspio da se otrgne i pobjegne, a Benamin je ostao sam. Počeli su da ga udaraju, stjerali su ga do garažnih vrata i nije imao gdje, pa je ugledao manji nož korišten uz roštilj. Nije išao da nekog ubije, već je mahao ispred sebe i govorio im da mu ne prilaze. Udarili su ga po licu, leđima i između vrata i grudnog koša. Dijete nije imalo drugog izbora – ispričao je Mubekir.

Presuda nije pravomoćna i stranke u postupku mogu podnijeti žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

Balaš: Nasrtao je i ranije na mene

Haris Balaš tvrdi da nije tačno da je Tabaković u samoodbrani mahao nožem jer je bio napadnut.

Balaš je kazao da mu je optuženi psovao te da je krenuo autom da ga zgazi, nakon čega ga je ubo nožem u stomak. Oštećeni je ispričao i da je i prije ovog napada Tabaković nasrtao na njega.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79