Benjamina Karić i bajramske baklave: “Ko ih pravi i od čijih para?”

Benjamina Karić gradonačelnica Sarajeva odlučila je pokrenuti javni “rat” sa kolegama iz medijske kuće Raport. Razlog su bajramske baklave.

“Jedini orasi koje ja imam nisu u džepovima, nego su u baklavi. Medije cijenim i poštujem. Njihova profesija je teška, časna i poštena. Trudim se biti im na raspolaganju onoliko koliko mi obaveze dozvoljavaju, pa i preko toga. Odgovaram na pitanja, odazivam se na njihove pozive.

Od kako sam preuzela mandat izložena sam oštroj njihovoj kritici. Pa neka! To je ‘teret’ moje funkcije i dužna sam nositi se sa tim.

Ipak, imam potrebu da podijelim sa vama jedan upit koji je naslovljen na moje ime. Ovaj put ‘problem’ pravi podjela baklava za Bajram. Novinar Armin Lendo sa portala Raport me pitao sljedeće:

Poštovani,

1. Koliko je Grad Sarajevo platio baklave koje gradonačelnica dijeli povodom svakog bajrama?

2. Koliko baklava ukupno je kupljeno?

3. Kako su baklave kupljene? Da li je raspisan javni poziv ili je korišteno pravo direktnog sporazuma?

4. Koja/e firma/e je dobila posao nabavke baklava?

5. Koliko baklava je podijeljeno za kurban bajram i šta se dešava s baklavama koje ostanu nepodijeljene?

Pitanja ali i odgovore podijelit ću sa svima vama.

– Svakog Bajrama podijelim 300-400 baklava. Kupujem je od svoje reprezentacije, koju tokom godine ne trošim na sebe po skupim restoranima.

– Kupujemo ih od Ibesa, jer građani kažu da su odlične. Zbog toga mi do sada nikada nije ostajala nijedna!

I da iskoristim priliku da poručim da dok sam gradonačelnica njegovat ću našu tradiciju. Baklavu ću i dijeliti i praviti.

Ja nisam neko ko treba reći gdje je granica ukusa, gdje je linija koja dijeli profesionalizam i šund, ali jesam neko ko ne da na svoje!

‘Baklava kriminala’ nema i neće se ni takav niti bilo kakav drugi naći za vrijeme mog mandata, ali ima mnogo onog drugog koji sam prijavila i o kojem govorim i govorit ću.

Evo šta kažu i kolege sa Raporta.

Gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić jučer smo poslali upit koliko i od kojeg novca plaća baklave koje dijeli.

Umjesto da gradonačelnica odgovori zvanično na upit Raporta, odlučila je nastaviti svoju šuplju facebook politiku, pa je odgovore objavila na društvenim mrežama.

No, svejedno ćemo ga objaviti.

Na početku kaže da medije cijeni i poštuje, a neodgovaranjem na upit pokazuje ustvari volju sa čudnim refanšizmom.

Kaže da je često pod kritikom medija, ali da sad ima potrebu da objavi naš upit.

“Ipak, imam potrebu da podijelim sa vama jedan upit koji je naslovljen na moje ime. Ovaj put ‘problem’ pravi podjela baklava za Bajram”, navela je Karić.

Problem nisu baklave, nego legitimna novinarska znatiželja koja se tiče i problema javnih nabavki.

Uglavnom ovo je odgovor gradonačelnice na naš upit o tome koliko plaća baklave, gdje ih kupuje i od kojih para ih plaća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79