Benjamina Karić traži mane zastavi BiH nakon skandala u Vijećnici: Pa zastava nam nema heraldiku

Danas je u Vijećnici održana Zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina sa teritorije Kantona Sarajevo, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Na svečanosti se desio skandalozan propust kada su organizatori za Dan nezavisnosti BiH naopako okrenuli zastavu Bosne i Hercegovine.

Oni su dvije velike zastave BiH okrenuli naopako, a stručnjaci ističu kako zastava BiH nikada ne smije biti okrenuta na način da bijele zvijezde budu iznad žutog trokuta.

Skandalozan propust: Organizatori naopako okrenuli zastavu BiH za svečanost u Vijećnici

Gradonačelnica Sarajeva je večeras objavila Facebook status u kojem kaže da stručnjaci nisu upravu, te da je zastava ispravno postavljena.

Zastavi BiH je tražila mane, te kaže kako problem nastaje kada horizontalnu zastavu postavljamo u vertikalni položaj. Kaže i to da je problem što zastava BiH nema heraldiku.

Pročitajte njen status.

“Večeras je u Vijećnici zastava Bosne i Hercegovine bila ispravno postavljena.
Bh. zastava ima samo jedno lice, za razliku od većine svjetskih zastava. Razlog za to leži u nepostojanju pravilnika o kačenju zastave i njenom obilježavanju.

Prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola. Zastva BiH je horizontalna i problem nastaje kada se ona postavlja u vetikalni položaj. Zastava se kači u smjeru kazaljke na satu.

Treba dodati da ova zastava nema heraldiku, nema grb kao što je imala zastava sa ljiljanima. Kada zastava ima grb odnosno heraldiku, onda se u tom slučaju pomjera grb kada se zastava postavlja vertikalno, i to ako je propisano zakonom. Jer kada nije propisano čak ni zastave sa heraldikom ne okreću grbovi.

Jeste li ikada vidjeli zastavu Hrvatske ili Srbije u kojem je heraldika okrenuta ispravno kada je zastava u vertikalnoj poziciji? Niste jer se po pravilima veksilologije zastave ne okreću.

Heraldika na zastavi, koju naša zastava nema jer trokut ne predstavlja heraldiku, se okreće isključivo ukoliko je to zakonom i podzakonskim aktom propisano tako.

Uzimajući u obzir da naša zastava ima jedno lice, da nema heraldiku, da nema zakonska ili podzakonska pravila o okretanju trokuta, onda se kači prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola i puša slobodan pad zastave. Slično kao zastava Turske, kada se spušta u vertikalni položaj mjesec i zvijezda se ne okreću već slobodno padaju, tako da zvijezda bude ispod mjeseca”, napisala je gradonačelnica Karić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79