Beograd: Bivši pripadnik VRS-a dobio kaznu za ratne zločine

Viši sud u Beogradu osudio je danas Milana Dragišića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na četiri godine iza rešetaka zbog likvidacije civila bošnjačke nacionalnosti i pokušaja likvidacije još dvojice 20. septembra 1992. godine, tokom rata u BiH, javlja BIRN.

Prema presudi, Dragišić je likvidirao civila Asima Kavaza, a zatim je pokušao oduzeti život i njegovom sinu Muhamedu i još jednom čovjeku, Asmiru Lemešu, u Bosanskom Petrovcu.

Dragišić je oslobođen krivice za likvidaciju još dvije osobe i za još jedan pokušaj likvidacije. U optužnici je navedeno da je Dragišić likvidirao Kavaza i još dva civila bošnjačke nacionalnosti, te da je pokušao likvidirati još tri lica.

Tužilaštvo je navelo kako je optuženi počeo divljati kada je vidio mrtvo tijelo svoga brata Dragana, koji je likvidiran u borbama u Bihaću, prenosi Fena.

On se u junu 2015. izjasnio da nije kriv.

Na današnju prvostepenu presudu može se uložiti žalba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79