Beograd javlja da slijedi “najtežih 72 sata za Srbiju” i cjelonoćni razgovori

Odnosi Beograda i Prištine su se dodatno zaoštrili nakon što je Kosovo počelo insistirati na preregistraciji vozila sa srbijanskim tablama. Zbog toga su svi na nogama, Vučić je cijelu noć razgovarao sa Srbima na Kosovu, a danas i sutra planira niz sastanaka. Šta se dešava?

Vlada Kosova je 1. novembra započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije. Radi se uglavnom o KM tablicama koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisane isključivo u općinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Plan je da se proces preregistracije provede u tri faze. Prva je počela i odnosi se na uručivanje opomena vozačima. Druga faza podrazumijeva novčane kazne od 150 eura, dok će u trećoj fazi biti izdavane probne tablice. Sve to bi trebalo biti završeno do 21. aprila sljedeće godine.

Međutim, srpski policajci u općinama na sjeveru Kosova odbijaju da uruče opomene vlasnicima automobila sa KM tablicama. Tenzije je dodatno pojačalo jučerašnje suspendovanje direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Durića, kao i dronovi koji su sa Kosova ulazili u prostor Srbije zbog čega je Vojska Srbije podigla i borbenu gotovost.

Tokom noći je o svemu ovome predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa kosovskim Srbima, a kako srbijanski mediji pišu, razgovori su trajali cijelu noć, do jutros u 5:30 sati. Razgovori se nastavljaju i tokom dana, a večeras će Vučić o svemu razgovarati i sa Miroslavom Lajčakom, koji je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Za sutra je zakazana sjednica Vlade Srbije uprkos tome što je subota. Njoj će prisustvovati i Vučić koji će izvijestiti ministre o situaciji na Kosovu. Nakon sjednice, Vučić ima planirane odvojene sastanke sa ambasadorima Kine i Rusije u Srbiji te sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Vučić je otkazao sve svoje posjete inostranstvu u narednom periodu zbog situacije na Kosovu, a Srbi koji tamo žive također imaju niz planiranih sastanaka nakon čega će u subotu organizovati veliki skup u Kosovskoj Mitrovici gdje će objelodaniti svoj plan.

Zbog cijele situacije, u Srbiji smatraju da će narednih 72 sata biti “najteži za državu” u posljednjih 10 godina, a da će u narednih nekoliko dana mnogo toga postati jasnije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79