Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu. Ovog ljeta sigurno idem. Ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori Beograđanin Goran na pitanje da li bi iskoristio vaučer kojeg ove godine za državljane Srbije nude Sarajlije.

Vlada Kantona Sarajevo i Turistička zajednica KS pozvale su državljane Srbije da ove godine dođu u turističku posjetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao znak zahvalnosti za vakcine koje je susjedna država poslala u aprilu ove godine.

U Sarajevo bi došao i Beograđanin Srđan.

– Bio sam u Sarajevu prije par mjeseci i prelijepo je, tako da bih svakako ponovo otišao – kaže Srđan za RSE.

Pomoć u vakcinama

Srbija je građanima Kantona Sarajevo donirala 20.000 vakcina.

Kanton Sarajevo se od početka marta 2021. nalazio na najvećem udaru pandemije koronavirusa, a u prosjeku je bitku sa koronavirusom dnevno gubilo oko 20 osoba.

Veliki broj građana, zaražen u kratkom vremenskom roku, napravio je veliki pritisak na zdravstveni sistem, a Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 15. marta uveo je vanrednu situaciju u ovoj ustanovi, a od 12. marta uvedene su i strožije epidemiološke mjere, piše RSE.

Zatvoreni su svi poslovni objekti, uključujući ugostiteljske i tržne centre. Dozvoljen je i rad objektima koji prodaju hranu i piće, a mogući će biti i sportski događaji na otvorenom, bez publike.

Kako vlada Kantona Sarajevo nije mogla nabaviti vakcine direktno od proizvođača, a na vakcine putem COVAX mehanizma Evropske unije(EU) čekalo se mjesecima, spas je došao od susjeda.

Vlada Kantona Sarajevo će subvencionirati dolazak 2.000 turista. Kantonalni premijer, Edin Forto, kaže za RSE da se radi o turističko-ugostiteljskim elektronskim kuponima namijenjenim za korištenje hotelskog smještaja, državljana Srbije, čiju listu imena treba da dostavi Vlada Srbije.

– Ukupni iznos je ona procijenjena vrijednost 20.000 doza vakcina koje je nama Srbija donirala (200.000 eura). Mislimo da je to fer i da je jedna dobra gesta nakon njihove odlične geste kada su nam ustupili te vakcine – kaže Forto.

2.000 vaučera

Turistička zajednica Kantona Sarajevo pripremila je 2.000 elektronskih vaučera za smještaj u sarajevskim hotelima.

Planirano je da elektronski kuponi pojedinačne vrijednosti od 200 maraka (oko 100 eura) budu korišteni u periodu od 1. jula do 30. decembra ove godine. Turistička zajednica Kantona Sarajevo pozvala je ugostitelje i vlasnike hotela da se prijave u toku ovog mjeseca, a do 1. jula odrediće ko će ući u ovaj program.

– Osobe s dostavljene liste moći će izvršiti rezervaciju smještaja u Kantonu Sarajevo u jednom od smještajnih turističko-ugostiteljskih objekata sa liste, a koji će biti izabrani putem Javnog poziva objavljenog od Turističke zajednice Kantona Sarajevo – navodi se u pisanom odgovoru iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Lista odabranih smještajnih objekata će biti dostupna putem online platforme “Odmori u Sarajevu” na web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a moći će joj pristupiti isključivo državljani Srbije sa dostavljene liste.

Sve će biti spremno do 1. jula, kažu u Turističkoj zajednici KS.

– Kada ustanovimo konačnu listu tih hotela, zajedno sa tom listom, uručićemo te kupone Vladi Srbije. Naša preporuka je da to budu zdravsvteni radnici, ali o tome će na kraju odlučiti Vlada Srbije – ističe Forto.

Sarajlije nude gostoprimstvo

Elma iz Sarajeva se vakcinisala u Beogradu. Za inicijativu da Beograđani dođu u Sarajevo kaže kako se radi o “lijepom načinu da se izrazi zahvalnost za humanu gestu”.

‘- Moje iskustvo u Beogradu je zaista bilo očekivano dobro. Bili su jako ljubazni, a sistem vakcinisanja, nas koji smo došli iz Bosne i Hercegovine, vrlo dobro je organizovan, tako da uprkos gužvama, sve je teklo glatko. Inicijativa je simpatična. Mi smo uvijek bili dobri domaćini i ovo je lijepa prilika da to pokažemo – ističe Elma.

Sarajlija Damir, također, podržava inicijativu.

– Apsolutno sam za saradnju dvije države i ovo je lijep način da se odužimo našim susjedima koji su nam pomogli u zaista teškoj situaciji – kaže Damir za RSE.

Osim Kantonu Sarajevo, Srbija je donirala vakcine i drugim kantonima u bh. entitetu Federacija BiH, ali i bh. entitetu Republika Srpska(RS).

Iz Turističke organizacije Republike Srpske, iako pozdravljaju gest Sarajlija, ističu da za sličnu akciju nemaju finansijskih sredstava. Nada Jovanović, direktorica turističke organizacije Republike Srpske kaže da za tako nešto trebaju pomoć Vlade ili nekog resornog ministarstva, zbog čega su tokom prošle i ove godine imali drugačiji pristup.

Organizovali su nagradnu igru kojom su nudili turističke aranžmane u Republici Srpskoj za turiste iz regiona, a najviše ih je, kaže, bilo iz Srbije.

– Gosti iz Srbije su mnogo dolazili u Republiku Srpsku i ostatak BiH. Najviše u taj istočni dio i Hercegovinu, posebno u Trebinje. Tako smo veliki broj ljudi, upravo na taj način, nagradili i promovisali destinacije u RS gdje su mogli da vide mjesta gdje nikad nisu bili – istakla je Jovanović za RSE.

Donacija Tuzlanskom kantonu

Vlada Srbije 11. juna je saopćila da će donirati i Tuzlanskom kantonu 5.000 doza vakcina AstraZeneca, s ciljem da se građanima tog dijela BiH pomogne u borbi protiv korona virusa i postizanju kolektivnog imuniteta, navedeno je u saopštenju Vlade.

Iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona (TK) poručuju da će pokušati odgovoriti lijepom gestom prema Srbiji.

– Naravno da iz ovog segmenta turizma i turističke zajednice TK možemo reći da ćemo biti uključeni u aktivnosti koje zvanična politika odluči naspram ovog dobrog gesta Srbije – kazao je direktor Miralem Mešković za RSE.

Srbija je do sada donirala preko 50.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini, njenim entitetima i kantonima, a građani BiH bili su u mogućnosti i da se vakcinišu u Srbiji.

Već krajem marta Srbija je omogućila i građanima BiH da dođu da se vakcinišu. Na punktovima za masovnu vakcinaciju u Beogradu i Nišu je krajem marta organizovana imunizacija stranih državljana kada je za tri dana vakcinu AstraZeneca primilo više od 22.000 ljudi, uglavnom iz susjednih zemalja.

Svi građani BiH se mogu besplatno vakcinisati u Srbiji od 3. juna, te dobiti certifikat. Prema zvaničnim podacima od 28. maja, prvom dozom vakcine protiv COVID-a 19, u BiH je vakcinisano 91.444 osoba, dok je revakcinaciju završio 31.221 građanin.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79