Beograđani tvrde da su otklonjene greške kod respiratora ‘Srebrene maline’

Tim radovima, koji su obavljeni nakon preporuka i dodatnih uputa kineskog proizvođača, nije prisustvovao niko iz FUCZ-a. Kada ćemo respiratore pokušati staviti u funkciju u medicinskim ustanovama, to još ne znamo, kazao je Kadribegović

Četiri respiratora koja zbog određenih grešaka nedavno nisu mogli biti instalirani u Kantonalnoj bolnici Goražde i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu navodno su sada u potpuno ispravnom stanju.

Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite, jedino je za Faktor potvrdio da ima nezvanične informacije kada su pitanju kineski respiratori koje je za 10,5 miliona KM uvezla Srebrena malina.

– Dobio sam nezvaničnu informaciju od servisera beogradske firme Profesional Medic da su problemi otklonjeni i da su uređaji sada spremni za instaliranje. Rečeno mi je da su zadovoljni izlaznim parametrima respiratora. Pokušao sam saznati više od servisera, ali su oni žurili nazad u Beograd. Kontaktirat ću njihovog direktora Jovana Roganovića.

Tim radovima, koji su obavljeni nakon preporuka i dodatnih uputa kineskog proizvođača, nije prisustvovao niko iz FUCZ-a. Kada ćemo respiratore pokušati staviti u funkciju u medicinskim ustanovama, to još ne znamo – kazao je Kadribegović.

Verifikaciju ovih uređaja radi firma Verlab, čiji direktor Almir Badnjević također ima nezvanične informacije.

– Čuo sam da su navodno uspjeli monirati četiri uređaja i da su Beograđani riješili problem. Zasad Verlab nije dobio nikakav zvaničan poziv da verifikuje neki od ovih uređaja – rekao je Badnjević.

Novinari Faktora pokušali su dobiti potvrdu informacije o ispravnosti respiratora od direktora Roganovića, ali se nije javljao na pozive.0


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79