Beograđanka lakirala nokte za volanom: Stručnjaci u šoku, kazne nema

Šminkanje, ogledanje, telefoniranje, te konzumiranje hrane i pića je nešto što se može vidjeti kod vozača, pa većina i nije iznenađena kada prisustvuje jednom takvom prizoru. Međutim, djevojka koja lakira nokte za volanom na Novom Beogradu, iznenadila je čak i stručnjake. Predsjednica Prekršajnog suda u Beogradu, Olivera Ristanović, za Telegraf.rs kaže da niko nije očekivao da i to može da se desi.

– Nijedan zakonodavac nije pretpostavio da neka žena može da lakira nokte na semaforu tako da kazna za to ne postoji, to niko nije očekivao. Ja nikad to nisam vidjela. Niko to nije predvidio kao kažnjivu odredbu iako je pažnja bitno smanjena jer će ona tokom vožnje da razmišlja da li joj se lak dovoljno osušio, da li će da ga pokvari… Međutim, ona nije radila radnju, koja je zabranjena jer je stajala, a vožnja podrazumijeva kretanje od tačke A do tačke B – objasnila je za Telegraf.rs predsjednica Prekršajnog suda.

Istakla je da policija nikad nije podnosila prijavu za lakiranje noktiju na semaforu. Dodala je i da glasna muzika smanjuje pažnju tokom vožnje i onemogućava da se čuju zvučni signali, poput sirene Hitne pomoći, ali da i to nije kažnjivo.

Zakon predviđa kazne za one koji se šminkaju i jedu za volanom u vidu kazne zatvora i novčane kazne koja se kreće do 150.000 dinara.

U slučaju ako šminkanje, konzumiranje hrane za volanom i druge radnje koje odvlače pažnju, potpadnu pod nasilničku vožnju, kazna je od 120.000 do 140.000 dinara. Osoba ostaje bez dozvole devet mjeseci, dobija 15 poena i zatvorsku kaznu od 30 do 60 dana koja može da se zamijeni radom u javnom interesu od 240 do 360 sati.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79