Beriz Kabilović iz sarajevskog zatvora “seli” u KPZ Tuzla

Beriz Kabilović, koji iza sebe ima veliki broj krivičnih djela, danas bi iz KPZ Sarajevo trebao biti vraćen u KPZ Tuzla.

Kako Oslobođenje saznaje od izvora bliskom pravosudnim krugovima ovu odluku je donio Kantonalni sud u Tuzli zbog ekonomičnosti suđenja u predmetu koji se pred ovim sudom vodi protiv Kabilovića i njegovih saučesnika koji se terete za iznude, preprodaju droge, prijetnje, pranje novca…

Kabiloviću i ostalima bi, saznajemo, suđenje trebalo početi 13. oktobra ove godine a zbog intenziteta planiranih ročišta mogućnost sastajanja Kabilovića sa advokatom bi, zbog epidemiloške situacije, bila otežana i teško realizovana.

U KPZ Sarajevo su nam kratko kazali da se Kabilović trenutno nalazi u njihovim prostorijama gdje je prebačen iz sigurnosnih razloga.

– O drugim detaljima sada ne mogu govoriti, kratko je rekao Faruk Zubčević, direktor KPZ Sarajevo.

Kabilović je, podsjetimo, u martu ove godine iz zatvora u Orašju premješten u sarajevski KPZ, gdje je bio u potpunoj izolaciji. U Sarajevo je prebačen jer su mu policajci tokom boravka u Orašju našli dva iPhonea, putem kojih je iz zatvora kontaktirao svoje ljude na slobodi i organizovao određene kriminalne aktivnosti. Ko mu je dostavio mobitele predmet je istrage koja je u toku.

Kabilović je u pritvor smješten u decembru prošle godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal. On i još 12 njegovih pomagača su u nekoliko navrata dogovarali, planirali i pripremali likvidaciju određenih osoba s kojima su odranije bili u sukobu. Stavlja im se na teret da su na području Tuzlanskog kantona reketirali najmanje 40 vlasnika ugostiteljskih objekata, od kojih su tražili od 500 do 3.000 KM za navodnu zaštitu.

Nekoliko mjeseci poslije tuzlansko Tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njih koju je potvrdio nadležni Sud.

Tužiteljstvo je već zaključilo pet sporazuma o priznanju krivnje u ovomu predmetu koji će biti dio dokaznog postupka protiv optuženih. Također, nekoliko postupaka je razdvojeno i bit će procesuirani pred Općinskim sudom u Tuzli

Beriz Kabilović je rođen u Zvorniku, a nastanjen je u Gornjoj Tuzli.

On je još 19. marta 2013. godine ranio 35-godišnjeg Amara Adrovića ispred kafića Harfa u Tržnom centru Brčanska Malta u Tuzli. Obračunu je prethodio raniji sukob Adrovića i Kabilovićevog brata Samira. Nakon ranjavanja Adrovića, Kabilović je pobjegao, dok je Amar s povredama stražnjice prevezen u UKC Tuzla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79