Beširović: Problem su kupci koji ne poštuju mjere

Među radnicima koji rade u trgovini dosad, prema informacijama koje smo dobili iz Sindikata trgovine BiH, nije bio veći procenat zaraženih koronavirusom, a najveći problem s kojim se suočavaju su neodgovorni kupci koji ne poštuju epidemiološke mjere.

Prema riječima Mersihe Beširović, predsjednice Sindikata trgovine BiH, stepen zaštite radnika u trgovini generalno je loš, kao i kod ostalih građana u državi, ako “pogledamo neke zemlje u Evropi gdje su ti radnici visoko na spisku za vakcinaciju, a kod nas znamo kakvo je stanje sa vakcinacijom”.

– Što se tiče konkretno broja zaraženih radnika, mi smo u oktobru pravili analizu da vidimo kakvo je stanje. To je bilo u onom vremenu kada je zaista bio jako veliki broj zaraženih, ali je stanje u trgovini bilo dosta dobro. U kompanijama u kojima imate oko 2.000 radnika, bilo je oko 30 do 40 radnika zaraženih iz maloprodaje. To je zaista mali procenat – istakla je.

Beširović je objasnila da razlog tome leži u činjenici što se radnici u trgovinama pridržavaju mjera.

– Nose maske i dezinfekcija se radi po propisima. Međutim, veliki problem su kupci. Iskustva su takva da radnici stalno moraju upozoravati kupce na broj ljudi koji može biti u objektima, a nažalost i na nošenje maske. Vrlo često se dešava da se kupci čak i vrate, da neće da stave masku. To su neka iskustva koja smo mi imali – kazala je.

Naša sagovornica je dodala da fizičkih konflikata između radnika i kupaca, prema njenim saznanjima, do sada nije bilo.

– Nije rijedak slučaj da kupac izađe iz radnje i neće da stavi masku. Vrlo često imamo takve primjere, a ako uzmete u obzir da su žene najčešće te koje su prodavačice, one su vrlo često izložene i tom dodatnom riziku od konflikta – objasnila je.

Dodatni problem je i to što takvo ponašanje kupaca za sobom povlači i posljedice po prodavače.

– Svi ti prodavači nekako su svom poslodavcu dijelom odgovorni za promet, za koji su vrlo često pitani i zbog svega toga u konačnici cijenu za to plaćaju radnici – zaključila je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79