Bevanda pisao žalopojke Varheljiju: BiH nema usvojen budžet, CIK nije legalno izabran

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda (HDZ) uputio je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju u kojem je izrazio zabrinutost za njegovu revitalizaciju složene političke situacije u BiH, jer je u imperativnom tonu dao naputak Ministarstvu da stavi budžet institucija na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) radi organiziranja izbora.

Bevanda kaže da se Bosna i Hercegovina nalazi u složenoj političkoj situaciji i nerealno joj se nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH, dodajući da se neriješena pitanja iz oblasti finansija negativno reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH te se njihovom rješavanju mora sistemski pristupiti, u skladu s pravnom regulativom koja tretira ovu oblast.

Ukazao je na razloge koji nedvosmisleno upućuju da adresa za rješavanje otvorenih pitanja nije ministar finansija i trezora BiH, već je odgovore prvenstveno potrebno tražiti u nekim drugim aspektima koje je potrebno realizirati u legitimnoj proceduri.

Varheljija upoznaje da je u nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH uspostavljen CIK te Bevanda kaže da je u takvom ambijentu bilo očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa kvo.

“U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li takvo tijelo u čiji se legitimitet sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas”, kaže ministar finansija.

Podsjeća u pismu da bh. institucije već peti kvartal funkcioniraju bez budžeta i finansiraju se kvartalnim odlukama Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju, a zakonske odredbe o pitanju privremenog finansiranja su nedvosmislene i važe podjednako za sve institucije na nivou BiH.

Stoga, naglašava da nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni status za bilo koga, pa tako i za CIK, zbog čega je neutemeljeno i štetno insinuirati da ministar ima mandat za bilo kakvo drugačije postupanje.

Napominje Bevanda evropskog komesara da bi odgovore na ova pitanja trebalo tražiti u Zakonu o budžetu institucija BiH, a da bi se došli do ovog zakona treba riješiti neka prethodna pitanja kao što je donošenje dokumenta Globalni fiskalni okvir.

“Kao legalist imam obvezu i odgovornost da se sve ove procedure provedu u duhu zakona i na tome ću opetovano insistirati u granicama mandata. Svaki drugi pristup, koji u pravilu prema ukazanoj potrebi prate neka slobodna pravna tumačenja, u atmosferi prisutnih lobiranja i pritisaka s ciljem stvaranja izuzetaka, jednostavno su neprimjerena i neprihvatljiva i kao takva ne odgovaraju mom profesionalnom i političkom habitusu”, podvukao je Bevanda u saopćenju.

Ministar finansija kaže da je putem medija upoznat s izlaganjem Varheljija pred Evropskim parlamentom od 8. marta u Strazburu, a složio se s njim u dijelu da je Bosna i Hercegovina ključna za zapadni Balkan i da se umjesto unutarnjih sukoba treba fokusirati na pozitivan evropski program, koji donosi dugoročan napredak, stabilnost i mir.

“U tom kontekstu sasvim je na mjestu konstatacija da niste vidjeli pravi napredak BiH u 2021. godini na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i na detektiranju dodatnog polariziranog političkog stanja i blokade rada institucija u BiH”, kazao je.

Napomenuo je da je ustavna i izborna reforma strateški cilj kome su potpuno i predano posvećeni, jer samo tako uspostavljeni pravni aranžman predstavlja garanciju i osigurava jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, prosperitet i opstojnost BiH.

Istaknuo je da dijeli Varheljijev sud da se rješenje hitno mora pronaći, ali je podsjetio na realnu pretpostavku da je za uspješan rad neophodno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu, zaključio je Bevanda u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79