Bez finansijske podrške iz budžeta FBiH, BPK Goražde prijeti kolaps

Ako Vlada FBiH hitno ne promijeni odluku o načinu utroška sredstava namijenjenih za podršku nižim nivoima vlasti i ne odobri finansijsku podršku budžetu BPK Goražde, nastupit će potpuna blokada i kolaps kantona s nesagledivim posljedicama po stanovništvo, koje to sigurno ne zaslužuje. Ovo se navodi u dopisu Kluba poslanika SDA u Kantonalnoj skupštini, koji je danas proslijeđen na adrese organa stranke u Sarajevu, Vlade FBiH i drugih.

– Tražimo da Vlada FBiH hitno donese odluku o odobravanju i doznačavanju grant sredstava BPK Goražde u skladu s ranijom praksom i potrebama ovog prostora. Mi u granicama naših mogućnosti činimo sve da održimo sistem kako bismo se, između ostalog, izborili protiv epidemije izazvane koronavirusom i njenim posljedicama – dodaju iz Kluba poslanika SDA.

Poslanici SDA podsjećaju da BPK ne može svojim izvornim prihodima servisirati ustavne obaveze – sigurnost, obrazovanje, zdravstvo, državnu upravu… te da je BPK Goražde kanton s najmanjim plaćama u skoro svim oblastima, uključujući i primanja zvaničnika. Navode da je na snazi i odluka o umanjenju primanja u iznosu od 10 posto za sve zaposlene u administraciji.

– Poduzete su i aktivnosti radi priprema ekonomskih mjera i rebalansa budžeta BPK Goražde. Odluka Vlade FBiH da BPK Goražde prvi put ne dobije sredstva granta dovodi u pitanje sve poduzeto te se traži da predstavnici BPK Goražde u zakonodavnoj vlasti FBiH zajednički djeluju radi ispravke nepravedne odluke – navodi se u dopisu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79