Bez optužnice devet mjeseci: Misterija stradanja porodice Livnjak

Prošlo je više od devet mjeseci od jedne od najtragičnijih saobraćajnih nesreća u Srpskoj, u kojoj su poginula tri člana porodice Livnjak iz Banje Vrućice, a Okružno javno tužilaštvo u Doboju još nije okončalo istragu u tom predmetu.

Postupak se vodi protiv Gorana Bijelca (21) iz Teslića, vozača “audija A6” koji se sudario sa “fijat mareom” u kojoj su stradali vozač Zoran Livnjak (45), njegova supruga Svjetlana (37) i ćerka Dragana (19), dok je teško povrijeđena Sofija Livnjak (4).

Tragedija, poslije koje je dvoje djece ostalo siročad, dogodila se 15. avgusta prošle godine na putu Kotor Varoš – Teslić. Prve informacije ukazivale su da je nesreću izazvao Bijelac, koji je “audijem” prešao u levu traku i udario u “mareu”.

Portparol OJT Doboj Slobodanka Lukić kaže da se istraga nalazi u završnoj fazi i da se uskoro može očivati tužilačka odluka.

– Istraga nije okončana s obzirom na to da tužilaštvu nije dostavljeno saobraćajno-tehničko vještačenje dinamike i uzroka nastanka saobraćajne nezgode. To vještačenje je naredbom od 25. septembra 2020. povjereno Jedinici za forenziku Kriminalističko-tehničkog centra MUP RS – rekla je Lukićeva, dodajući da će se, nakon dostavljanja pismenog nalaza vještačanja, donijeti odgovarajuća tužilačka odluka.
VOZIO I PORED ZABRANE

GORAN Bijelac je osumnjičen za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja. Prema saznanjima “Novosti”, Bijelac je u vrijeme nesreće vozio bez vozačke dozvole koja mu je bila oduzeta na dva mjeseca. Naime, policija ga je u maju 2020. uhvatila kako juri 101 kilometra na sat na mestu na kojem je brzina ograničena na 50. Dozvola mu je oduzeta 26. juna.

Zašto postupak traje toliko dugo “Novosti” su 12. maja upitale MUP RS, koji u dostavljenom odgovoru navodi da je nalaz vještačenja 14. maja, dva dana posle upita, dostavljen tužilaštvu.

– Jedinica za forenziku izvršila je vještačenje. Zbog složenosti vještačenja postupak je trajao skoro mjesec dana. U nalazu vještak je dao mišljenje o uzroku nastanka saobraćajne nezgode – rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Iako u tužilaštvu tvrde da su u više navrata telefonski pozivali KTC, pokušavajući da ubrzaju proceduru, u MUP RS navode da od strane OJT Doboj nisu primili nijednu urgenciju po pitanju tog predmeta. Nejasno je i zašto je za vještačenje “koje je trajalo skoro mjesec dana”, KTC-u trebalo devet mjeseci?! Biće zanimljivo vidjeti koliko će tužilaštvu trebati vremena da razmotri nalaz i donese tužilačku odluku pišu Novosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79