Bez posla ostaje 300 radnika Arcelor Mittala

Arcelor Mittal Prijedor će od septembra smanjiti proizvodnju što će dovesti do otpuštanja 300 radnika ovog preduzeća, saopšteno je danas iz Arcelor Mittala.

– Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru, Arcelor Mittal Prijedor je morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu. Očekuje se da će novi plan biti u primjeni od 1. septembra 2019. godine. Ove suštinske mjere će neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u Arcelor Mittalu -navedeno je u saopštenju.

Iz kompanije ističu da je to značajan procenat od oko 800 zaposlenika u Arcelor Mittalu Prijedor, ali da su bili prisiljeni donijeti ovakvu odluku zbog nesigurnosti postojanja budućnosti rudarstva u Prijedoru.

– Kompanija će blisko sarađivati sa predstavnicima sindikata i pružiti svu moguću pomoć ugroženim radnicima dodaje se – u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će zbog smanjenja proizvodnje Arcelor Mittal Zenica, kao jedini kupac Arcelor Mittala Prijedor, smanjiti svoju potrošnju željezne rude iz Omarske i umjesto toga uvoziti dodatnu količinu željezne rude od dobavljača van BiH.

– Smanjenjem proizvodnje na milion tona godišnje, efektivni vijek rudnika Omarska biće produžen za period do 10 godina. Bez preduzimanja ovih mjera, rudnik će morati da se zatvori 2025. godine – dodaju u Mittalu.

 

Zoran lažno prijavio krađu BMW-a vrijednog 100.000 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79