Bez potvrda građani BiH ne mogu nigdje osim u – Srbiju!

Građanima Bosne i Hercegovine od ponedjeljka je zabranjeno putovanje u Švedsku, osim osobama sa stalnom dozvolom boravka ili onima koji imaju neodgodivu potrebu putovati, uz uvjet da imaju negativan test na koronavirus, piše Večernji list BiH.

Odluku o ponovnom uvođenju zabrane putovanja u Švedsku osobama koje žive u BiH donijela je švedska vlada, a u skladu je s najnovijom preporukom Vijeća Europske unije zemljama članicama, a donesena je nakon promjena epidemiološke situacije u BiH.

Hrvatska i Crna Gora, koje su tokom ljetnog perioda relaksirale mjere na granicama, ponovno su pooštrile uvjete koje stranci moraju ispuniti prilikom ulaska na njihovu teritoriju. Ranije je to učinila Njemačka, pa praktički građani BiH trenutno bezuvjetno mogu putovati samo u Srbiju. Dokazati opravdan razlog Hrvatska je nedavno pooštrila pravila za ulazak na njenu teritoriju.

Državljanima trećih zemalja, među kojima su i državljani BiH, koji nisu članovi porodica državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju smjernice Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih smjernica EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz točke I. ove odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja.

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica EU, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Hrvatsku ako posjeduju valjanu EU digitalnu COVID potvrdu. Da se pravilo strogo provodi, pokazuje i slučaj žene iz RS-a kojoj su, uz valjanu dokumentaciju, tražili i dokaz o opravdanom razlogu putovanja.

“Budući da nisam vakcinisana, uradila sam brzi antigenski test, a dan prije sam i online provjerila je li došlo do nekih promjena glede ulaska. Uvjerila sam se da je sve isto. Međutim, dolaskom na granični prijelaz Stara Gradiška tražili su mi razlog zbog kojeg putujem u Zagreb navodeći da, bez obzira na test ili potvrdu o vakcinaciji, sada moramo imati i opravdan razlog ulaska”, kazala je za Nezavisne Nevena V.

Dodala je da je, na sreću, imala pozivno pismo s mjestom gdje će biti smještena te da su je nakon višeminutnog čekanja pustili da prijeđe granicu.

Za ulazak u Crnu Goru od 14. septembra potrebno je ispuniti jedan od tri uvjeta, među kojima je i potvrda o vakcinaciji. Dakle, bez testa, potvrde o preboljenju ili vakcinisanju državljani BiH ne mogu u Crnu Goru. Njemačka je 12. septembra zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovno proglasila BiH državom visokog rizika, zbog čega su uvedena nova pravila za bh. državljane. Od 12. septembra prije ulaska u Njemačku morate ispuniti digitalnu prijavu ulaska.

Ulazak iz zemalja koje nisu u EU, Schengenu i drugima kojima Njemačka omogućava neometan ulazak moguć je samo za potpuno vakcinisane osobe u bilo koju svrhu (uključujući posjete ili turizam). Što se tiče BiH, uvjet je da je osoba vakcinisana i da je prošlo najmanje 14 dana od druge doze.

Za nevakcinisane osobe ulazak je još moguć samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je da postoji tzv. apsolutna potreba. Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina potreban je dokaz o vakcinaciji, preboljenju ili test. Od 1. septembra zabranjuje se ulazak na teritorij Sjeverne Makedonije domaćim i stranim državljanima ako prethodno na graničnom prijelazu ne prilože jednu od tri potvrde.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79