Bez turizma, Hrvatska bi bila na razini BiH

Vlada se ponaša kao da upravlja strojem s unutarnjim sagorijevanjem.

Ukratko, naspram prve iduće krize – a ona je neminovna jer je ekonomija ciklična – Sanaderova će “banana” djelovati kao Eldorado, izgubljeni raj – piše 24sata.

U velikom intervjuu za tjednik Express, ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek iznijela je nekoliko šokantnih dijagnoza. U prvom redu, gospođa Vizek tvrdi da Plenkovićeva vlada ponavlja pogreške Ive Sanadera – ne dakako sve, nego one makroekonomske, fiskalne i proračunske.

“Vlada s lakoćom napuni proračun samo u dobrim vremenima”, kaže ona pa dodaje: “Kad zemlja uđe u krizu, onda prihodi presahnu, deficit se poveća, a zajedno s deficitom eksplodira i javni dug. Takav scenarij smo već imali prilike gledati tijekom dva mandata vlade Ive Sanadera, a on se sad opet ponavlja pa se stječe dojam da nismo ništa naučili iz prethodnog iskustva”.

Viškom novca Vlada sad kupuje klijente, glasače, njihove obitelji, socijalni mir… Od Plenkovića i Marića do Milana Bandića, svi se ponašaju na isti način.

Troši se, gospodo, ima se, može se! Samo – dokle?

Druga brutalna ocjena Maruške Vizek odnosi se na obujam hrvatske ekonomije.

Bez turizma mi bismo bili na razini BiH.

Treća ocjena: turizam je naša blagodat, ali i naše prokletstvo.

On donosi novac, ali taj novac koči promjene. Opet isto pitanje: dokle? Za kakvim rješenjem posežu naši političari?

Oni osnivaju povjerenstva, institute, uprave u ministarstvima, ministarstva, katedre…

Upravo je iznesena “genijalna” ideja da se depopulacijski problem riješi osnivanjem katedre za demografiju. To bi bilo isto kao da problem deindustrijalizacije pokušamo riješiti osnivanjem katedre za industriju.

Realni, životni problem, koji je – u velikoj mjeri – nastao zbog suvišne i nepotrebne administracije rješavat ćemo tako da tu istu, smrtonosnu administraciju, povećavamo!? Lijekovi gori od bolesti. Vlada se i dalje ponaša kao da upravlja strojem s unutarnjim sagorijevanjem.

Ukratko, naspram prve iduće krize – a ona je neminovna jer je ekonomija ciklična – Sanaderova će “banana” djelovati kao Eldorado, izgubljeni raj. Tko će upravljač okrenuti u drugom smjeru?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments