’Bh. Alcatraz’ otvoren prije 4 godine: Još ni jedna žena nije služila kaznu

’Bh. Alcatraz’ otvoren prije 4 godine: Još ni jedna žena nije služila kaznu


Izgradnja Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatog kao “bh. Alcatraz”, pokazala se dugotrajnim i problematičnim procesom, iako je u projekt uloženo više desetaka miliona maraka. Od svečanog otvaranja zatvora 2020. godine, ni jedna žena nije bila smještena u ovaj objekt, a razlog za to su neadekvatni uslovi za ženske zatvorenice.

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ukazao je na ovaj problem, ističući kako se tek sada, nakon više od četiri godine od otvaranja, radi na adaptaciji prostora u paviljonu A kako bi se omogućio smještaj žena. U odgovoru koji je dobio od Vijeća ministara BiH, navodi se da su trenutno u toku građevinski radovi, uključujući izmjenu elektro i vodoinstalacija, kako bi se ispunili zakonski uslovi za ženski dio zatvora.

Uprkos osnivanju Zavoda, žene osuđene od strane Suda BiH trenutno su smještene u entitetskim kazneno-popravnim zavodima.

U KPZ Istočno Sarajevo nalazi se jedna zatvorenica, dok su četiri zatvorenice i jedna pritvorenica smještene u KPZ Tuzla. Upravnik Zavoda, Siniša Perković, izjavio je da su blizu stvaranja uslova za smještaj žena i nada se da će adaptacija biti završena za nekoliko mjeseci.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija