Bh. carinici oduzeli dioptrijske naočale, termometre i oružje

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, Regionalni centar Tuzla, Mostar i Banja Luka oduzeli su rezani duhan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočare i termometre u procijenjenoj vrijednosti od 574.850 KM.

Iz UIO-a je saopćeno da su u januaru službenici UIO-a proveli više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banja Luka, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

– Prilikom izvršenih provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla – odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM, navode iz UIO.

Dodaju da je u saradnji s pripadnicima Policijske stanice Jablanica, na putnom pravcu Posušje – Jablanica, kod jedne osobe u vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kilograma rezanog duhana koji nije bio na propisan način obilježen akciznim markicama UIO, namijenjenog daljnjoj prodaji čija procijenjena vrijednost iznosi oko 9.500 KM.

– Na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika CI Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD-a pronađeno je i oduzeto kratko vatreno oružje ’Springfield Armory’. Kod pravnog lica na području RC Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (dioptrijske naočare, termometri – ukupno 5.918 komada)”, navode iz UIO-a.

Dodaju i da je u saradnji s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijske uprave Doboj na osnovu operativnog rada oduzeto je vozilo koje je korišteno za vršenje krivičnih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija niti dokaz o provedenoj carinskoj proceduri.

– Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području RC Tuzla iznosi 340.700 KM, kojom prilikom su izrečene novčane kazne u iznosu od 21.000 KM, navodi se u saopćenju.

Na carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška tokom detaljnog pregleda pošiljke utvrđeno je da se pored redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, kojom prilikom je privremeno oduzeta veća količina neprijavljene robe, između ostalog patike, konzole za video igre, čija se vrijednost procjenjuje na iznos od oko 205.940 KM.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79