Bh. cipele se najbolje prodaju u Italiji

Cijela afera je lažna. Činom Tužilaštva BiH hrvatski generali su, zapravo, spašeni krivičnog progona. Dokazuju to i dokumenti koje Istraga.ba ekskluzivno objavljuje.

Bosna i Hercegovina se odlukom glavne državne tužiteljice Gordane Tadić odrekla prava na krivični progon visokih oficira Hrvatske vojske koji su bili pod istragom zbog zločina nad Srbima tokom operacija HV-a, provedenih 1995. godine. U prilogu je dokument koji je Gordana Tadić uputila svojim kolegama u Republici Hrvatskoj od kojih traži da oni preuzmu krivični predmet protiv četrnaest oficira Hrvatske vojske. Tim aktom Bosna i Hercegovina odriče prava na krivični progon tih osoba.

Izvoz tekstilne industrije Bosne i Hercegovine povećan je u prvom polugodištu ove godine za 71,4 miliona KM ili 11 posto, sa ukupnom vrijednošću od 739,6 miliona KM. U odnosu na prvi kvartal prethodne godine povećan je ukupan obim razmjene u tekstilnom sektoru, usljed povećanja i izvoza i uvoza.

IZVOZNI PARTNERI

Vrijednosno BiH najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, gdje su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje Europske unije. Najviše izvozimo u Italiju, a izvoz je povećan i prema Njemačkoj, podaci su iz analize Vanjskotrgovinske komore BiH. Uvoz tekstilne industrije je također povećan zahvaljujući povećanju uvoza pamuka, vate, prostirača, odjeće i obuće.

Vrijednost proizvoda i sirovina za tekstilnu industriju uvezenih u BiH je 941,8 miliona KM

U periodu januar-juni ove godine uvezeno je tekstilnih proizvoda i sirovina za tekstilnu industriju vrijednih 941,8 miliona KM, što je više za 122,1 miliona KM ili 15 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Vrijednosno najznačajniji uvozni proizvodi su odjeća, obuća i dijelovi za odjeću i obuću.

Uvoz obuće i dijelova ukupno je iznosio 154,5 miliona KM, što je povećanje za 6,7 miliona KM ili pet posto u odnosu na isti period prethodne godine.

ODJEĆA

Najznačajniji uvozni partner je Italija, od koje je uvezeno ovih proizvoda za oko 20 miliona KM više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je povećan iz Italije, Srbije i Njemačke.

U prvom polugodištu je uvezeno odjeće i dijelova ukupno vrijednih 153,3 miliona KM, što je više za 40,8 miliona KM ili 36 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Najviše odjeće smo uvozili iz Hrvatske i iz Turske.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79