Uvažena doktorica: “Bh. influenseri reklamiraju proizvode koji su štetni po našu djecu”

Svugdje u svijetu, pa tako i na našim prostorima zavladao je novi trend među mladima. Riječ je o piću „Prime“ i čipsu „Takis“, koji su stekli svoju popularnost kroz reklame i preporuke mnogih influensera.

Posebnu buru u javnosti digao je energetski napitak „Prime“. Problem je nastao zbog neupućenosti roditelja i djece u sam sastav i opasnosti koje nosi konzumacija takvog pića.

Na njemu je jasno naznačeno da se ne preporučuje konzumacija djeci ispod 18 godina i trudnicama, ali jarke, neonske boje ambalaže i velika slova su pravi mamac za tinejdžere. U mnogim državama ovo piće je već povučeno ili zabranjeno, dok kod nas roditeljima pristižu apeli od uprava škola da obrate pažnju i ne dozvole djeci da ih konzumiraju. Po prijavi Vijeća roditelja KS, inspektori su iz nekoliko trgovina uklonili energetski napitak “Prime”.

Šta nam djeca piju i jedu: “Sok od 16 KM, čips od 7 KM”

Ljuti začini

Postoje dvije vrste pića, „Prime Energy“, koji je energetsko piće, te „Prime Hidration“. Oba sadrže mješavinu filtrirane vode, kokosove vode, vještačkih zaslađivača, kao i prirodnih aroma. „Prime Energy“ sadrži oko 200 miligrama kofeina, dok „Prime Hidration“ ne sadrži kofein.

Marizela Šabanović, doktor nauka u oblasti nutricionizma, za „Avaz“ je objasnila šta je opasno kada su u pitanju ova dva proizvoda.

– Posebno bih skrenula pažnju na kofein koji se nalazi u „Primeu“, izuzetno su visoke koncentracije, pa se nikako ne preporučuje djeci, jer u većim količinama izaziva tremor, nervozu, dekoncentraciju, itd. Druga stvar koju bih izdvojila su vještačka sladila u oba napitka za koja se zna da mogu utjecati na crijevnu mikrofloru, koja je veoma bitna za imunitet, a to smo posebno vidjeli u vrijeme COVID-19 – objašnjava nam dr. Šabanović.

Drugi proizvod je „Takis“, vrsta kukuruznog čipsa koji je popularan zbog svog pikantnog okusa.

– Što se tiče „Takis“ čipsa, najveći problem je doza ljutih začina koji se ne preporučuju u dječijoj dobi, pa čak ni odraslima. Tako velike doze mogu izazvati alergijske reakcije, probavne smetnje i bolna pražnjenja crijeva – kaže dr. Šabanović.
Razvoj raka

Zajedničko svim tim grickalicama, uključujući „Takis“, kaže dr. Šabanović, jeste poznati akrilamid koji se stvara prženjem u dubokom ulju i što ga više unosimo u organizam, veći je rizik za razvoj raka. Hrana ne treba biti statusni simbol, dodala je, ili nešto što razdvaja djecu, nego upravo suprotno. Ona treba da ih spaja, da se druže i da je dijele.

– Mi smo ti koji trebamo djeci graditi svijest i razvijati kritičko razmišljanje da mogu i sami prepoznati i razlikovati kvalitetne i zdrave namirnice od onih koji im mogu potencijalno naštetiti – zaključila je.
TikTok trend

Jedan od najpopularnijih trendova koji su osmislili tinejdžeri na TikToku bio je taj da izazovu prijatelje i porodicu da pojedu „Takis“, da vide mogu li izdržati njegovu ljutinu. Korisnici se potiču da pokušaju pojesti cijeli „Takis“, da ništa ne popiju što je duže moguće, a onda da objave svoje reakcije na internetu. U dosta slučajeva u SAD djeca su nakon tih pokušaja hospitalizirana.

Ukoliko kod djece primijetite nesanicu, anksioznost, osjećaj nervoze i razdražljivost, znake dehidracije, ljutnju i agresivno ponašanje, poteškoće s koncentracijom, nepravilne otkucaje srca – osjećaj lupanja ili ubrzan rad, probadanje i bol u grudnom košu, možete posumnjati na zloupotrebu ovih proizvoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79