Bh. državljani u Gazi i dalje čekaju evakuaciju

Ukupno 54 državljana Bosne i Hercegovine, smještena u Pojasu Gaze, suočavaju se s neizvjesnošću i strahom, teško čekajući informacije o početku evakuacije koja bi ih izvukla iz područja sukoba.

Među njima su i članovi porodica koji žive u strahu za svoje najbliže, ne znajući kada će biti u mogućnosti napustiti opasnu zonu.

Jedan od bh. državljana, Ibrahim El-Ran, dijeli svoju priču o agoniji koju proživljava, s obzirom na to da njegov otac radi kao doktor u jednoj od bolnica u Gazi. Očajan zbog situacije u kojoj se nalazi njegova porodica, Ibrahim opisuje teškoće s kojima se suočavaju, uključujući nedostatak hrane, lijekova i struje.

“Svaka noć je borba za san, svaki dan je ispunjen brigom za svoju porodicu. Očekujemo svaku pozitivnu vijest i strahujemo da će naši najbliži biti povrijeđeni ili čak poginuti. Gaza je pod stalnim napadima, životi su im ugroženi”, ističe Ibrahim El-Ran.

Dok se čeka evakuacija, mnogi bh. državljani pokušavaju održati kontakt sa svojim najbližima, suočavajući se s teškoćama u komunikaciji.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kairu, Sabit Subašić, izvijestio je da je prelaz preko Rafah graničnog prelaza privremeno obustavljen, dodatno komplicirajući situaciju i stvarajući dodatne izazove za ljude koji žele napustiti područje sukoba.

Situacija također ostaje ozbiljna i na Zapadnoj obali, gdje su se neki bh. državljani našli usred nasilja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79