Bh. državljanin se javio iz Kabula: Talibani su nam pomogli da dođemo do baze u blizini aerodroma

– Talibani su nam pomogli da se prebacimo do baze u blizini aerodroma, kazao je ponedjeljak popodne bh. državljanin S. koji je godinama bio angažovan u Ambasadi Njemačke u Kabulu na poslovima osiguranja.

On je jedan od četvorice državljana BiH koji su bili angažovani njemačkoj ambasadi u Afganistanu. Diplomate su, njih trojica, Ambasadu napustili ranije. No, ostalo osoblje je sa evakuacijom započelo tek u nedjelju kada je postalo jasno da će talibani preuzeti glavni grad Kabula.

– Svi uposlenici ambasade, osim diplomata, krenuli su zajedno prema aerodromu. Uspjeli smo se probiti. Sada smo na sigurnom. Njemačka ambasada nam je obećala evakuaciju, kazao je on, potvrdivši da su s njim još trojica bh. državljana.

Prema medijskim informacijama, ovi bh. državljani radili su za zaštitarske kompanije Dyncorp i Hart i i bili su zaduženi za čuvanje Ambasade Njemačke u Kabulu.

Računajući ovu četvoricu bh. državljana te još petoricu koji su se ranije uspjeli prebaciti u bazu na arodromu kod Kabula, u Afganistanu se trenutno nalazi najmanje devet državljana BiH koji čekaju evakuaciju.

Ranije je u domaćim medijima objavljena izjava jednog od trojice Lukavčana koji se nalaze u Afganistanu i koji su bili angažovani u jednoj od britanskih kompanija. I njima je obećana evakuacija u ponedjeljak (danas), ali prema dostupnim informacijama, nije realizovana, piše Istraga.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79