Bh. firme izbačene iz igre za posao u Hrvatskoj

Pristupne ceste mostu Pelješac, dionicu Duboka – Sparagovići (Zaradeže) trebala bi graditi grčka komanija J&P Avax koja je za taj posao ponudila 464,9 miliona kuna bez PDV-a.

Hrvatske ceste danas su naime objavile odluku o odabiru za taj posao procjenjene vrijednosti od 482 miliona kuna bez PDV-a, a za koji su ponude otvorene još u junu prošle godine.

U odluci o odabiru navodi se da je ponuda J&P Avax-a valjana i da je prema kriteriju za odabir ponude ocjenjena ekonomski najpovoljnijom ponudom. Osim J&P Avax-a, ponude za izgradnju 12 kilometara duge dionice Duboka – Sparagovići, dalo je još šest kompanija i konzorcija, piše Večernji list.

BiznisInfo podsjeća da je najnižu ponudu za ovu dionicu dala firma iz BiH, koja je očekivala da će dobiti posao.

Najnižu ponudu, naime, dao je Integral inženjering iz BiH i to 321,2 miliona kuna.

Osim toga, niža je bila i ponuda konzorcija GP Krk i firme Euro-asfalt iz BiH, koji su ponudili 444,3 miliona kuna.

Također grčka kompanija Aktor ponudila je 464,6 miliona kuna.

Ponude su poslali i hrvatska podružnica frncuskog Colasa – 521,9 miliona kuna, austrijski Strabag 478,3 miliona kuna te graditelji Pelješkog mosta China Road and Bridge Corporation (CRBC) i to u iznosu od 647,8 miliona kuna.

U Hrvatskim cestama nisu ni jednog ponuditelja isključili, ali su zato odbili tri ponude.

Ponuda Colasa je odbijena kao neprihvatljiva jer cijena te ponude prelazi planirana novčana sredstva naručitelja za tu nabavu. Zbog istog razloga je odbijena i ponuda CRBC-a usto što Kinezi nisu ni produžili rok valjanosti svoje ponude.

Ponuda Integral Inženjeringa je pak odbijena jer se smatra nepravilnom zbog neuobičajno niske cijene.

U Hrvatskim cestama kažu da su četiri ponude ocjenjene kao valjane i da ekonomski najpovoljnije ponuda J&P Avaxa zadovoljava sve formalno pravne akte u svim traženim kriterijima prema Zakonu o javnoj nabavi.

Objašnjavaju i da u skaldu sa istim zakonom od dana donošenja odluke započinje teći rok za eventualno ulaganje žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Donošenje odluke o odabiru gotovo devet mjeseci nakon što su ponude otvorene na ovom natječaju, u Hrvatskim cestama objašnjavaju da je predmetni postupak javne nabave trajao duže od očekivanog zbog složenosti samog postupka te opsega i kompleksnosti dostavljene dokumentacije u postupku pregleda i ocjena ponuda.

Predviđeni rok izgradnje dionice Duboka – Sparagovići je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao. Natječaj za izgradnju stonske obilaznice, dionica Spragovići – Papratno i Papratno – Doli još je u toku. Dan prije isteka roka za podnošenje ponuda na tom nadmetanju Colas je uložio žalbu na natječajnu dokumentaciju i dok se ta žalbe ne riješi, cijeli postupak je zaustavljen, piše Večernji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79