BH Gas: Ovo je napad na državu, Srbija vodi gasni sistem BiH

BH-Gas oglasio se danas u vezi sa, kako navode, samoinicijativnom odlukom Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i prelasku na Turski tok. Zbog toga su u petak podnijeli, a danas dopunili krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije.

Kako naglašavaju, predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 1. aprila upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale, odnosno da druga država vodi gasni sistem FBiH.

Tvrde da je svim ovim dešavanjima narušen suverenitet BiH i Energoinvest je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra.

Kako je na konferenciji za medije kazao Jasmin Salkić, v.d. direktora BH Gasa, na ovo upozoravaju još od kraja prošle godine.

“Postoje dvije odluke Vlade FBiH u kojima se kaže da sve strane – uključujući Energoinvest i BH Gas moraju vršiti isključivo snabdijevanje preko Beregova – Mađarska, zbog postojećih ugovora. U tim ugovorima se navode i 23 miliona dolara ukoliko dođe do raskida. Upozoravali smo da će se to morati platiti, ili građani kroz cijenu, ili na neki drugi način – kazao je Salkić.

Naveo je da su 31. marta, deset minuta prije ponoći, od Energoinvesta dobili obavijest da oni, pod punom odgovornošću, preuzimaju nominacije gasa, kršeći uredbu o gasu, postojeći sistem…

“Šta to znači u praksi? Energoinvest radi napamet. Znate ko vrši trenutno nominacije, odnosno renominacije, za FBiH – Dispečerski centar Srbije. Energoinvest je prepustio Dispečerskom centru Srbije da putem Turskog toka trenutno upravlja federacijskim količinama. To je izazvalo poremećaj u sigurnosti snabdijevanja, mi ne znamo ko je šta nominavo, svaki dan jedinice BH Gasa imaju stres na sistemu. Mi to zovemo rušenjem sistema i napadom na državu. Kmpanija koja u vlasništvu Vlade FBiH, koja je osnovana da vrši snabdijevanje i bude operater, prepusti ovo jednom centru u Srbiji – rekao je Salkić.

Kakon je zaključio, ugroženi su strateški projekti BH Gasa, a najviše ih zabrinjava šutnja resornog ministra Nermina Džindića, koji ih nije primio na sastanak.

“BH Gas ne može više da odgovara za posljedice – rekao je Salkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79