Bh. građani ne koriste elektronske usluge: Ni korona nas nije odvikla od šaltera

Pandemija COVID-19 nije značajno izmijenila navike građana BiH i zemalja zapadnog Balkana kada je u pitanju upotreba elektronskih usluga, pokazalo je istraživanje Vanjskopolitičke inicijative (VPI) BiH i partnera koje je provedeno tokom projekta „Osnaživanje civilnog društva zapadnog Balkana za reformiranu javnu upravu (WeBER 2.0)“.
Nedostaju informacije

Iako su tokom pandemije fizički kontakt i odlazak na šaltere bili svedeni na minimum, rezultati su pokazali da je samo 18 posto građana više nego inače koristilo e-usluge, a da čak 50 posto ispitanika nije ni probalo.

Uprkos prednostima, oko 40 posto stanovnika zapadnog Balkana i dalje preferira lični kontakt, odnosno šalter.

– U prosjeku, dvije trećine građana regiona kažu da njihov interes za e-usluge nije porastao od početka pandemije. Građanima nedostaju informacije o ovim uslugama, a, i ako ih imaju, nemaju adekvatne informaciono-tehničke vještine za njihovo korištenje, ili je potrebno više vremena za navikavanje na interakciju građana s javnom upravom na ovaj način – kazala je Anida Šabanović, direktorica VPI-ja BiH.

Porast u Albaniji

Porast korištenja elektronskih usluga tokom pandemije na regionalnom nivou iznosio je 38, a u BiH 31 posto. Najveći porast je zabilježen u Albaniji i Crnoj Gori sa 45 posto, dok je najniži na Kosovu. Najveće interesiranje za korištenje e-usluga pokazali su mladi u dobi od 18 do 24 godine, ali i stariji od 60 godina zbog prepreka s kojima su se suočili tokom pandemije.

– Vlade bi trebale pokrenuti proaktivne informativne kampanje kako bi se povećala svijest građana o njihovom postojanju, a isto tako da su ove usluge puno brže, jednostavnije i jeftinije nego korištenje šaltera i šalterskih usluga. Potrebno je da se radi i na kvaliteti ovih usluga. Sve ovo bi dovelo do većeg povjerenja građana u interakciju elektronskim putem s upravom – rekla je Šabanović.
Podrška Evropske komisije

Vanjskopolitička inicijativa BiH je nevladina, neprofitna, istraživačka organizacija sa sjedištem u Sarajevu.

Od decembra 2019. do decembra 2022. godine VPIBiH, u saradnji s partnerima iz ”Think for Europe” (TEN) mreže i uz podršku briselskog Centra za evropsku politiku (European Policy Centre – EPC), realizira projekt ”Osnaživanje civilnog društva zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu (WeBER 2.0), posvećen jačanju demokratije kroz veće angažiranje civilnog društva u razvoju politika i implementaciji reformi javne uprave u zemljama zapadnog Balkana.

Projekt se realizira uz podršku Evropske komisije prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79