Bh. građani ne znaju šta jedu: Paraziti su se uvukli i u hranu

I ptice na grani već znaju da nutella kupljena u EU i u BIH nije istog, čak ni sličnog ukusa. Poznato je i da deterdžent za veš ne pere isto, ne miriše isto, baš kao što istog kvaliteta nisu ni omekšivač, šampon, pasta za zube.

Na činjenicu da se za treće zemlje distibuiraju artikli nižeg kvaliteta smo navikli, a čini se da je vrijeme da se naviknemo i na činjenicu da se na našem tržištu prodaju otrovi. Ko kontroliše, kako kontroliše, kada se kontroliše kvalitet hrane koja se prodaje u našim marketima pitanje je koje sve češće postavljaju građani, ali ta pitanja izazove poneko, slučajno otkriće propusta i sve se vrlo brzo vrati na staro piše Crna-Hronika.

Inspekcija u Sarajevu zatražila povlačenje sa tržišta: Oslić iz Španije sadrži parazite?!

Laboratorijsko ispitivanje

Nedavno je potrošač, kupac upozorio na prisustvo parazita u ribi oslić. Na svu sreću ima i takvih kupaca koji znaju prepoznati otrove.

Šta bi se desilo da nema takvih?

– Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su, postupajući po pritužbi potrošača, koja se odnosila na prisustvo parazita u ribi oslić u maloprodaji, pokrenuli usmjereni inspekcijski nadzor u postupku kojeg je utvrđeno da je u promet na malo stavljena riba oslić, porijeklom iz Španije, bez glave i repa, vidno invadirana parazitima. Prisustvo parazita je potvrđeno kod većeg broja pojedinačno pakovanih proizvoda, što je suprotno odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla, zbog čega je veterinarska inspekcija zabranila dalji promet i upotrebu ribe vidno invadirane parazitima, te naložila pokretanje postupka povlačenja sa tržišta u skladu sa odredbama člana 27. Zakona o hrani.

S ciljem identifikacije vrste parazita u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu provedeno je i laboratorijsko ispitivanje uzetih uzoraka kojim je utvđeno da se radi o parazitima iz porodice Anisakidae. Po rješenju veterinarske inspekcije KS i obavještenju o rezultatima laboratorijskog ispitivanja do sada je iz maloprodaje povučeno 10.508 kg sumnjive ribe. Dalje mjere sa povučenim proizvodima ribarstva odredit će nadležna inspekcija kod uvoznika, kojem je određena zabrana stavljanja sumnjive ribe na tržište do okončanja postupka.

Kako se radi o proizvodu iz uvoza, s ciljem poduzimanja daljih mjera i radnji, radi zaštite zdravlja i interesa potrošaća, ODMAH je obavještena i Agencija za sigurnost hrane BiH, Ured za veterinarstvo BiH kao i druga nadležna tijela i organi.

Shodno odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla, određeno je da “Proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima subjekti u poslovanju s hranom ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu”, rekli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i objasnili da se larve parazita isključivo uništavaju termičkom obradom iznad 60ºC u trajanju od najmanje jedne minute.

Paraziti iz poradice Anisakidae mogu izvazvati oboljenje potrošača u slučaju konzumiranja sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe, zbog čega je nužan oprez prilikom pripreme za konzumaciju.

Plan samokontrole

Istovremeno, kako paraziti iz porodica Anisakidae parazitiraju u velikom broju vrsta slatkovodnih i morskih riba iz Inspketorata veterinarske inspekcije KUIP-a pozivaju i sve subjekte u poslovanju sa proizvodima ribarstva i akvakulture da u okviru planova samokontrole, a u skladu sa načelima HACCP sistema, obavezno obavljaju pretrage ribe akreditovanim metodama kod ovlaštenih laboratorija i odgovarajućom učestalošću.

– Posebno napominjemo da konkretni slučaj ukazuje na značaj, ulogu i odgovornosti koje imaju veterinarske službe za vrijeme pandemije corona virusa, s obzirom na nužnost osiguranja kontinuiteta službenih kontrola i monitoringa u oblasti sigurnosti hrane, kao i mjera u prevenciji zoonoza (bolesti prenosivih sa životinja na ljude), na što su ukazale i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) i Svjetska veterinarska asocijacija (WVA).

I samo što se stišala bura oko oslića zatalasao je sladoled. Naravno, još ne kod nas, jer da bi se naš sistem pomjerio potreban je cunami – piše Crna-Hronika

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvijestilo je potrošače da su sa tržišta povukli četiri vrste sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Ministarstvo navodi da je opozvao proizvode Snickers extra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g – 6 pack box, Twix ice cream bar 47g – single, Twix ice cream bar 34,2g – 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g – 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g – single.
Opozvani proizvodi različitih su datuma isteka roka i broja serije te je uz obavijest objavljena i tablica opozvanih proizvoda.

U Hrvatskoj s tržišta povukli četiri popularna sladoleda. Prodaje se i u BiH

Ovih proizvoda ima u tržnim centrima širom Bosne i Hercegovine i čini se dok sa produženog vikenda ili ljetnog odmora ne dođu nadležni preostalo je da se sami čuvamo ili jedemo samo i jedino ono što proizvedemo sami.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79