Bh. građani trebaju dobiti potvrde o vakcinaciji kako bi mogli putovati, a kada – ne zna se

Evropska unija je postigla privremeni dogovor o digitalnoj potvrdi o COVID-19. Mediji prenose i da, dok se na nivou EU-a ne usvoje takozvani “digitalni sertifikati”, Evropska unija će prihvatiti potvrde o vakcinaciji iz trećih zemalja koji sadrže minimum podataka.

Kada će bh. državljani od svoje zemlje početi dobijati potvrde o vakcinaciji još se ne zna iako privreda i izvozni poslovi ne mogu čekati, a bliži se i sezona godišnjih odmora.

Resornom Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputili smo pitanja da li se radi na uspostavi sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji, kada građani BiH mogu očekivati da će početi dobijati ove potvrde, te kakve će posljedice trpjeti ako uskoro ne zaživi sistem.

– Imajući u vidu da je na nivou Evropske unije tek jučer donesena jasna odluka o tome kakav dokument bi mogao biti prihvaćen kao dokaz o statusu određenog lica u vezi sa koronavirusom, Bosna i Hercegovina nije mogla do sada donositi konkretne odluke u vezi s tim pitanjem – opravdanje je Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dodaju da je ministrica Ankica Gudeljević, “kako bi na vrijeme reagirali”, obavila niz razgovora s ciljem analiziranja mogućnosti. Tako je razgovarala sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) o mogućnostima Agencije da realizira određene zahtjeve.

– Također, Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Gudeljević, u stalnoj je komunikaciji sa institucijama nadležnim za provođenje procesa vakcinisanja na nižim nivoima vlasti kako bi dogovorili način izvještavanja o vakcinisanim osobama, što je potrebno za izdavanje potvrda/pasoša, ali i obaveza prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji – pohvalili su se.

Obećali su da će u svakom slučaju Bosna i Hercegovina pratiti rješenja u Evropskoj uniji kako bi svojim građanima omogućila uvjete za nesmetano kretanje.

Treba napomenuti da se priča o takozvanim Covid-pasošima nije tek pojavila. O njoj je bilo riječi i na početku godine.

Na potrebu da se ubrza proces uspostave sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji ranije je u nekoliko navrata upozoravala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

– Na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH sam zatražila potpunu informaciju o uspostavljanju sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji. Ali, još uvijek nemam konkretne informacije od nadležnih institucija. Nemamo vremena za gubljenje. Svjesni smo da Evropska unija, ali i zemlje okruženja idu naprijed sa tim procesom. Stižu informacije o skorom potpunom omogućavanju kretanja za osobe koje su primile obje doze vakcina u državama Evropske unije. O tome su se nešto već oglašavali iz civilnih poslova i neki kantoni – izjavila je Turković za Faktor.

Istakla je da bh. građani ne smiju biti u težoj situaciji za kretanje nego bilo koja od država regije, te da je potrebno da relevantne bh. institucije, Ministarstvo civilnih poslova BiH te nadležne agencije budu aktivnije, ili ako su već aktivne, da o tome obavijeste javnost.

– Svima je u interesu da taj posao bude urađen i uređen što prije i na što kvalitetniji način. Mi smo spremni da budemo aktivno uključeni i ponudili smo kapacitete. Naše ambasade će prikupiti sve informacije u vezi sa uvođenjem i priznavanjem potvrda o vakcinaciji, posebno nakon preporuka koje su ovih dana usvojili u Evropskoj uniji – odgovorila je Turković.

Pitanja o izdavanju potvrda o vakcinaciji uputili smo i Zavodu za javno zdravstvo FBiH te Institutu za javno zdravlje RS-a.

– Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 sadrži ime i prezime vakcinisane osobe, datum rođenja, pol, datum davanja i broj serije prve doze vakcine, datum davanja i broj serije druge doze vakcine, naziv zdravstvene ustanove u kojoj je izvršena vakcinacija, naziv vakcine i datum izdavanja potvrde. Svaka potvrda ima QR kod čijim skeniranjem može da se izvrši provjera potvrde o vakcinaciji. Potvrda o vakcinaciji se izdaje odmah nakon primljene druge doze vakcine na memorandumu Instituta.

JZU Institut za javno zdravstvo RS izdaje potvrdu o vakcinaciji za sva lica koja su vakcinisana u Institutu, a za osobe vakcinisane u domovima zdravlja, izdaje se potvrda u domu zdravlja u kom su vakcinisani. Sve se izdaju su na memorandumu Instituta – odgovor je Instituta za javno zdravlhe RS.

Odgovor Zavoda za javno zdravstvo FBiH još čekamo piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79