Bh. građani u komšiluku uštede mnogo novca: Do kada?

Zbog kontinuiranih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, sve veći broj građana Bosne i Hercegovine iz pograničnih područja po hljeb, mlijeko i ulje odlazi u susjednu Srbiju.

Pored namirnica, najviše kupuju i lijekove, a uštede su kažu, nekada i do 40 posto.

Mostom preko Drine po hljeb, mlijeko, brašno i druge namirnice, svakodnevica je mnogih stanovnika Zvornika. U redovne nabavke hrane, ali i lijekova “preko granice” ide i penzioner Mujo Tulić.

“Jedno 20-30 % najmanje, sad sam baš bio, ovdje kojih nema, tamo ima većinom. Hljeb jeftiniji, ne izađe ni marka, a ovamo je marka devedeset najjeftiniji”, priča Mujo.

Samo za jednu kupovinu uštede i do nekoliko maraka, kažu Zvorničani.

Kupovina preko granice uobičajena je praksa i u Bijeljini, ali i u Brčkom, kažu u udruženjima potrošača.

S druge strane, i građani Srbije često „pazare“ u BiH i to odjeću, kućnu kemiju i gorivo.

“Kupuje se roba za koju se odmah može izvršiti povrat PDV-a, tako da je samo sa povratom PDV-a roba jeftinija nego u Srbiji. U Brčkom dosta dolaze iz Hrvatske i naši idu tamo, narod se snalazi jer ide od proizvoda do proizvoda”, ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Osim životnih namirnica i lijekova, sa početkom nove poljoprivredne sezone mnogi poljoprivrednici iz naše zemlje nabaviće prihranu i sjeme u poljoprivrednim apotekama u Srbiji, jer su, bez obzira na trošak goriva, razlike u cijeni značajne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79