Bh. haker pokušao da iznudi 250.000 KM od hrvatske kompanije

Jednica za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Banjalučanina Aljoše Borkovića osumnjičenog da je počinio više krivičnih djela. Borković je od ranije poznat po brojnim hakerskim napadima.

Izvještaj je podnesen zbog sumnje da je počinio djela – iizrada i unošenje kompjuterskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara i krivičnim djelom iznuda u sticaju sa neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

“Djela su počinjena tako što je u periodu od juna 2021. godine do 29. avgusta 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Republici Hrvatskoj”, saopšteno je iz MUP-a.

Kako saznajemo, u pitanju je hrvatska firma “Petrohemija”.

Zaposleni su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu.

“Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000 КM, odnosno 1.000.000 kuna”, istakli su u MUP-u RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79