Bh. književnik Muharem Bazdulj pjevao i grlio se sa Peterom Handkeom, negatorom genocida

U javnosti se pojavio snimak zabave iz Višegrada koju je Emir Kusturica priredio za negatora genocida, austrijskog pisca Petera Handkea. Posebno zgražavanje javnosti izazvala je činjenica da je na zabavi bio i kolumnista Oslobođenja Muharem Bazdulj, bh. pisac s beogradskom adresom.

Na snimku zabave iz grada poznatog po najstrašnijim zločinima počinjenim tokom agresije na BiH, vidljivo je da se ekipa dobro zabavlja uz muziku. Na repertoaru je bio i repertoar Halida Bešlića, a Bazdulj u jednom momentu i grli kontroverznog pisca.

Nakon brojnih kritika, Vildana Selimbegović, glavna urednica Oslobođenja, uputila je izvinjenje čitateljima.

“S obzirom na veliki interes izazvan emitiranjem privatne zabave u čast Petera Handkea, na kojoj je učestvovao i jedan od suradnika Oslobođenja, želim reći da mi je zaista žao sto su se uznemirili i osjetili povrijedjenim naši čitatelji”, navela je Selimbegović.

“Još jednom, u ime redakcije, primite moje izvinjenje za uznemirenost koju je izazvao ovaj snimak”, navela je Selimbegović.

Iako se pojavila informacija da Bazdulj nije više saradnik Oslobođenja, Selimbegović to nije pomenula. Međutim, njegovog imena više nema na listi kolumnista ovoga medija.

Na vijest o ovom sramnom ponašanju, među ostalim, reagirao je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Podvriskivanje četnika Emira Kusturice i Muharema Bazdulja sa glorifikatorom genocida Peterom Handkeom, najbolji je dokaz kako u konačnici završava dijalog sa ljudima koji ne uvažavaju nikakve činjenice”, naveo je Komšić na Facebooku.

A ko je Muharem?

Muharem Bazdulj je rođen 1977. godine u Travniku. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U mnogim medijima u BiH, Srbiji i regionu je objavljivao književne i publicističke tekstove. Njegove knjige su prevedene na njemački, engleski i poljski jezik, a priče i eseji na još desetak jezika.

Do januara 2018. godine objavio je sedam romana, pet knjiga priča, tri knjige kolumni, dvije knjige eseja i jednu knjigu soneta.Dobitnik je dvije najveće srpske novinarske nagrade 2014. godine: nagrade lista Danas “Stanislav Staša Marinković”, koja se dodjeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i nagrade “Bogdan Tirnanić” Udruženja novinara Srbije za najbolju kolumnu ili komentar. Prije toga, 2013. godine, dobio je i nagradu Društva novinara BoH za “najboljeg novinara u kategoriji štampanih medija”.

Do 2009. godine bio je novinar magazina BH Dani, do 2012. godine zamjenik urednika sarajevskih dnevnih novina Oslobođenje. Živi i radi u Srbiji a odnedavno je i državljanin Republike Srbije. 2016. godine u znak ličnog protesta napušta redakciju beogradskog magazina “Vreme” u kojem je objavljivao od 2003. godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79