Bh. ljekari upozoravaju: Nedostaje novca za operacije na srcu, smrtnost je sve veća!

Svi bolnički centri u Federaciji BiH, koji izvode ove zdravstvene usluge, premašili su predviđena finansijska sredstva tako da se ove usluge izvode u smanjenom obimu

Bosna i Hercegovina prednjači po smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova. Zbirni podaci zdravstvenih ustanova u BiH govore da je preko 50 posto umrlih u našoj zemlji iz ove grupe oboljenja.

Umjesto da ovi podaci budu poziv na uzbunu, nadležne institucije vrlo blago reaguju na ovaj problem.

Iz strukovnih udruženja specijalista za tretman ovih bolesti upozoravaju da trenutka situacija jako teška, jer Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, preko svog Zavoda zdravstvenog osiguranja, nije obezbijedilo dovoljno sredstava za tzv. kardioprogram koji pokriva usluge koronarografija, ugradnje stentova i kardiohirurške operacije.

Svi bolnički centri u Federaciji BiH, koji izvode ove zdravstvene usluge, premašili su predviđena finansijska sredstva tako da se ove usluge izvode u smanjenom obimu. Iz zdravstvenih ustanova je zatraženo da Vlada Federacije kroz rebalans budžeta poveća iznose za ove tretmane kako pacijenti ne bi bili ugroženi, no za sada nema najava kada će taj prijedlog iz Ministarstva zdravstva FBiH biti upućen Parlamentu Federacije BiH na usvajanje.

U međuvremenu, strukovna udruženja upozoravaju da ovakav odnos može dovesti do problema pri kardiološkim i hirurškim intervencijama na srcu piše fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79