BH novinari: Pokrenuti istragu postupanja policije u slučaju Ahmetašević

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju današnje hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koja je privedena u Novom Sarajevu nakon verbalnog sukoba sa policajcima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas su saopćili da je Ahmetašević lišena slobode zbog narušavanja javnog reda i mira i nastavljanja činjenja prekršaja. “Bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala je i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz MUP-a KS.

Novinarka Ahmetašević uspjela je snimiti svoje hapšenje mobitelom, a snimak su naknadno objavili i mediji. Na snimku se čuje kako policajac govori Ahmetašević da ga prestane snimati jer je to “zabranjeno”. Međutim, nakon što je novinarka to odbila i upozorila policajca da snimanje na javnoj površini nije zabranjeno, uhapšena je, kako navode iz MUP-a KS, zbog “narušavanja javnog reda i mira” i „ometanja službenih lica u vršenju dužnosti“.

UO BH novinara smatra da je današnje privođenje i višesatno zadržavanje Nidžare Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno. Nidžara Ahmetašević poznata je bh. novinarka i aktivistica za ljudska prava, koja prethodno nije kažnjavana i nema nikakvog razloga da joj se određuje pritvor kao da je riječ o nekom kriminalcu, a ne o građanki i novinarki.

UO BH novinara naglašava da MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je novinarka eventualno počinila neki prekršaj, ali ovakvo postupanje prema njoj očigledna je demonstracija sile. Osim toga, i na snimku koji je objavljen u medijima je evidentno da su policajci, u trenutku hapšenja, bez ikakvog razloga upotrijebili prekomjernu silu, a pri tome je jedan od njih uputio i krajnje neprimjeren komentar koji glasi: “Stavite lisice budali, idemo u Jagomir!”.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti! BH novinari tražit će od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom sankcionišu odgovorne policajce zbog neprimjerenih komentara i bespotrebne upotrebe sile prema Nidžari Ahmetašević prilikom njenog privođenja. Također, o ovom slučaju, koji predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda, obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79