BH novinari: Višesatni performans Sebije Izetbegović tokom kojeg su novinari ismijavani i istjerivani iz sale

Jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, pretvorio se, zaslugom doktorice Izetbegović i njenih saradnika, u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobijanju informacija od javnog značaja

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest dr Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na press konferenciji u Sarajevu 31. januara ove godine, saopšteno je iz ovog udruženja.

 

– Jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, pretvorio se, zaslugom doktorice Izetbegović i njenih saradnika, u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobijanju informacija od  javnog značaja. Upravni odbor BH novinara osuđuje takvo postupanje, ocjenjuje ga neprimjerenim, suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije – i novinarsku i ljekarsku – navodi se u saopštenju.

 

– Bez namjere da odredjuje vodećim ljudima sarajevskog KCUS – a na koji će način organizirati konferenciju za novinare, smatramo kako niko, pa ni doktorica Izetbegović sa saradnicima, nema pravo obrušiti se na novinare pojedinih medija, uskratiti im odgovore na pitanja o poslovanju, kvaliteti i nivou usluga gradjanima, kao i odlasku brojnih stručnjaka iz ove zdravstvene ustanove. S tim u vezi, Upravni dobor BH novinara zahtjeva od direktorice Izetbegović izvinjenje medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima,  uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i  zdravstvenih usluga u KCUS – u.

Upravni odbor BH novinara poziva također novinare i medije da sa mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u sitacijama kada javni zvaničnici vrijedjaju njihove koleginice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja. U takvim bi situacijama svi novinari, solidarno, morali napustiti događaj, te bojkotirati rad ustanova i pojedinaca koji ruše integritet novinarske profesije, medijske  slobode i druge vrijednosti demokratskih društava – zaključuje se u saopštenju udruženja BH novinari.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments