BH novinari: Zahtijevamo istragu i sankcioniranje osoba koje stoje iza hajke na Lejlu Turčilo

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju hajku na profesoricu Lejlu Turčilo, šeficu Odsjeka za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, medijsku analitičarku i članicu BH novinari.

– Više od godinu dana profesorica Turčilo, njen nastavnički angažman i javno djelovanje predmet su organizirane kampanje, govora mržnje i klevetničkih objava na društvenim mrežama i u medijima, koje predvode Sejl Media i novinarka Alena Lena Demirović, autorica spornih sadržaja. Javna hajka pojačana je posljednjih mjesec dana uz nacionalističke objave i etiketiranje Turčilo kao profesorice koja “truje bošnjačku djecu” i svrstava se u red „negatora genocida“. Neprimjerene, huškačke i uvredljive sadržaje portala Sejl.org prenijeli su i neki od bosanskohercegovačkih medija, čime je dodatno ugrožena lična sigurnost i profesionalni integritet koleginice Turčilo.

Posebno zabrinjava to što su napadi na Lejlu Turčilo počeli nakon ukazivanja na nedozvoljena imenovanja u profesorska zvanja na sarajevskom FPN, pa se doimaju kao jedna vrsta “odmazde” za ukazivanje na kršenje zakona. Istovremeno, skrećemo pažnju i na činjenicu da se novinarka, autorica prijetećih i opasnih sadržaja protiv Turčilo, povezuje sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” sa sjedištem u Sarajevu, koju navodno predstavlja u Sjevernoj Americi i Kanadi, kao i sa kanadskim Institutom za genocid, čija je saradnica.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje objave i etiketiranje profesorice Turčilo kao brutalo online nasilje, te kršenje prava na slobodu izražavaja i javnog djelovanje. Ovo je i jedan od „provjerenih“, nasilnih načina zaustavljanja kritičkih glasova unutar medijske i akademske zajednice Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini, sa ciljem urušavanja vrijednosti pluralističkog i slobodnog društva.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti sve domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja o prijetnjama i ugrožavanju sigurnosti Lejle Turčilo, a od policijskih i pravosudnih organa zatražiti istragu i sankcioniranje svih osoba koje su, direktno ili indirektno, povezane sa ovim sučajem cyber kriminala i nasilja nad pojedincem – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79