Bh. političari plaćali ono što je moglo da bude besplatno

Na nivou institucija BiH nije uspostavljen sistem koji obezbjeđuje efikasno i ekonomično provođenje obuka zaposlenih, utvrdila je Kancelarija za reviziju.

U reviziji učinka „Planiranje i provođenje obuka zaposlenih u institucijama BiH“ iznijete su brojne zamjerke, poput one da su plaćali obuke službenika koje su mogle da budu besplatne.

– U procesu provođenja obuka nisu osigurani adekvatni kontrolni mehanizmi, što kao posljedicu ima dupliranje obuka. Institucije BiH su sredstva dodijeljena za vertikalne obuke koristile za upućivanje zaposlenih na horizontalne obuke, za koje su se plaćali troškovi, a koje su se mogle slušati besplatno u organizaciji Agencije za državnu službu BiH – naveli su revizori.

Samo sedam kontrolisanih institucija je u 2018. i 2019. godini za tzv. horizontalne obuke u zemlji i inostranstvu potrošilo ukupno 411.656 KM, a najviše Direkcija za koordinaciju policijskih tijela – 143.308 KM.

– Institucije BiH, iako zadužene za realizaciju isključivo vertikalnih obuka, svoje zaposlene su upućivale na pohađanje i horizontalnih obuka van organizacije Agencije za državnu službu (ADS) BiH. To su obuke na teme koje se uglavnom odnose na oblasti kurseva osvježenja znanja, razvoj socijalnih vještina, oblast finansija i slično. Naime, od ukupno 785 tema obuka koje su zaposleni institucija iz uzorka pohađali u periodu 2018. – 2019. godina, 155 tema obuka koje po svojoj prirodi spadaju u horizontalne obuke mogle su se pohađati u organizaciji ADS BiH. Za ove obuke institucije BiH su izdvajale novčana sredstva iako su ih mogle besplatno slušati u organizaciji ADS BiH – upozoravaju revizori.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79