Bh. povorka ponosa: Nasilnici prvo prijete na internetu, onda šaraju zidove, pa će pokušati fizički napad

Bh. povorka ponosa: Nasilnici prvo prijete na internetu, onda šaraju zidove, pa će pokušati fizički napad


U četvrtak, 13. 06., u kasnim večeršnjim satima išarana je kuća Goethe-Instituta u Sarajevu.

Nepoznati vandal je napisao “pe*eri”, a zbog izložbe koju su pripadnici LGBT zajednice organizovali pod nazivom “Čestitke, sramite se”.

Zašto je išaran baš Goethe institut? “Jučer su izložbu imali pripadnici LGBT zajednice”

Povodom ovog napada oglasili su se i članovi Bh. povorke ponosa.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Ova izložba na brutalan i eksplicitan način stavlja u prostor mrzilačke, prijeteće i nasilničke poruke koje je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa primao zadnjih pet godina kako kroz svoje društvene mreže tako i kroz privatne profile članova/ica povorke. Ti komentari oslikavaju homofobno, nasilničko društvo u kom LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive i s čim se suočavaju i bore. Bore se uzdignute glave, nedopuštajući takvima da ih pokolebaju i unište. Hrabro i ponosno LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive svoje autentične živote”, navodi se u saopćenju Bh. povorke ponosa.

Jutros su ih, kako kaže, dočekale nasilničke poruke i vandaliziranje objekata.

“Od koga – pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe. Takav je bio slijed prošle godine u Banjoj Luci, a ovim putem pozivamo MUP KS da adekvatno i brzo reaguje na zaustavljanju i sprječavanju ovih grupa da nastave svoje djelovanje dok ne bude kasno. Pozivamo i sve ostale nadležne institucije da se uključe u borbu protiv ovakvog nasilničkog ponašanja, da javno reaguju i osude te da rade svoj posao na prevenciji nasilja”, poručuju.

“Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar niti nasilničko ponašanje. Dosta je! Ustanimo svi i sve u zaštitu LGBTIQ+ osoba, ustanimo svi i sve zajedno u zaštitu ljudskih života. Pridružite nam se 18.06. u 19 sati u kinu Meeting point na projekciji filma ‘Vilinski vrt’, 19.06. u 12 sati u FG Bistro i bar na promociji knjige Aleksandra Hemona, 20.06. u 17h sati u DKC Sarajevo na diskusiji i predstavljanju istraživanja, 21.06. u 18:30 ponovo u Goethe-Institutu na queer refleksijama na filmu. Važno je da budete podrška i kroz događaje, jer oni ne smiju biti zaustavljeni. I podjednako je važno da svi i sve budete sa nama 22. juna na petoj Bh. povorci ponosa”, zaključuju u saopćenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija