Bh. povorka ponosa pozdravlja novčane kazne političarima

23.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u Sarajevu odrzana Bh. povorka ponosa pod nazivom "Nije zivot cetiri zida". Zbog lose epidemioloske situacije povorka je otkazana ali su pripadnici LGBTIQ zajednice organizirali akciju "Ponos na cetiri kotaca". Ostatak programa povorke odrzava se online. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iz Demokratske fronte su za BIRN BiH kazali kako ništa ne mogu komentirati dok odluka CIK-a BiH ne bude dostavljena koaliciji

Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa pozdravio je odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da se novčano kazne koalicija Demokratska fronta (DF) – Građanski savez (GS) i njihova kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo Adna Pandžić zbog širenja govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama.

Pandžić je na Facebooku objavila status u kojem je, između ostalog, Bh. povorku ponosa nazvala “povorkom stida”. Zbog toga se Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa žalio CIK-u BiH.

Organizatori Bh. povorke ponosa su objavili video u kome se vidi da je CIK, odlučujući po žalbi, utvrdio kršenje Izbornog zakona i donio odluku da novčano kazni koaliciju DF-GS, te im odredio kaznu od 1.500 konvertibilnih maraka (KM), po pola tog iznosa za svaku od stranaka, a kandidatkinju Adnu Pandžić kaznio je s 3.000 KM.

Adna Pandžić platit će 3.000 KM jer je Povorku ponosa nazvala “povorkom stida”

“Ovakve odluke su veoma značajne zbog suzbijanja govora mržnje koji je umnogome prisutan kod predstavnika i predstavnica političkih stranaka i kandidata i kandidatkinja na izborima”, kazala je Lejla Huremović, članica Organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ona smatra i da je “kažnjavanje širenja govora mržnje na privatnim profilima na društvenim mrežama kandidata veoma značajno”.

“Napokon se poručuje svima da profili na društvenim mrežama također podliježu Izbornom ali i drugim zakonima, te da se govor mržnje, netrpeljivost i pozivanje na nasilje ne toleriše”, napominje Huremović.

Najavila je i da će Bh. povorka ponosa “nastaviti pratiti političke aktere i njihove izjave kako u medijima, tako i na društvenim mrežama, i reagovati svaki put kada uoče da se širi govor mržnje ili netrpeljivost prema LGBTIQ osobama”.

U objavi na Facebooku, Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa pozvao je “sve kandidate i političke stranke u BiH da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu”.

“Politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti cijelokupnom društvu i podliježe zakonima naše države”, navodi Bh. povorka ponosa.

Iz Demokratske fronte su za BIRN BiH kazali kako ništa ne mogu komentirati dok odluka CIK-a BiH ne bude dostavljena koaliciji.

“Koalicija DF-GS još nije dobila službenu odluku – ni poštom, ni e-mailom, ni bilo kojim načinom na koji oni dostavljaju takve odluke tako da bismo nakon toga mogli komentarisati, odnosno kad pročitamo šta su tačno odlučili”, odgovorili su iz Demokratske fronte.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79