Bh. radio-amateri napravili laboratoriju za proizvodnju indijske konoplje

 

Slučaj dvojice radio amatera koji su uhapšeni u januaru 2018. godine, nakon što je policija u baraci u strogom centru Banja Luke otkrila laboratoriju za proizvodnju skanka, konačno je finaliziran optužnicom, piše Srpskainfo.

Optužnica koju je nedavno potvrdio banjalučki Okružni sud tereti Dragana Petkovića (54), Ranka Jovića (66) i Vladimira Maksimovića (38) za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Otežavajuća okolnost za optužene jeste što se terete da su krivično djelo izvršili u sastavu grupe, a zaprijećena je kazna do 10 godina zatvora.
Brza zarada za penzionerske dane

Ideju o laboratoriji za proizvodnju genetski modifikovane marihuane, skanka u Banjoj Luci osmislila su u julu 2017. godine dvojica dugogodišnjih radio amatera kako bi zaradili novac za penzionerski život.

Optuženi su na internetu pronašli model kako da naprave vlastiti rasadnik marihuane u baraci u strogom centru Banja Luke, pa su posao majstora, zamijenili hemijom i proizvodnjom skanka.

Nakon što je osumnjičeni Dragan Petković svoju ideju podijelio sa dugogodišnjim prijateljem i radio amaterom Rankom Jovićem krenulo se u realizaciju plana.

“Sjemenke marihuane i tehniku za laboratoriju nabavio im je osumnjičeni Vladimir Maksimović (35), a berba i sušenje uslijedili su dan nakon Božića, odnosno 8. januara 2018. godine”, ispričao je izvor iz istrage.

Istragom je utvrđeno da su sporni prostor u baraci na Paskolinoj ciglani, duži niz godina koristili upravo osumnjičeni Petković i Jović popravljajući tehničku robu za sitne pare.

“Njih dvojica se poznaju dugo, a zajedno su članovi udruženja građana Narodna tehnika koje je bilo smješteno u baraci u kojoj je pronađena laboratorija. Ovo udruženje okupljalo je razne klubove, od radio amatera, inovatora, golubara, elektroničara, čiji su članovi bili i osumnjičeni”, ispričao je izvor iz istrage.
Šema sa interneta

Dvojica radio amatera su ubrzo ideju pretvorila u realizaciju.

Šemu za pravljene rasadnika marihuane i sklapanja pratećih elemenata buduće laboratorije, Petković i Jović pronašli su na Internetu, a radione u kojima su godinama legalno radili popravljajući tehničku robu, pretvorili su u ilegalnu laboratoriju za proizvodnju skanka koja je bila opremljena lampama, ventilatorom, sušarom, sistemima za navodnjavanje, staklenikom.

Nakon berbe i stavljanja obrane marihuane na sušenje, stare stabljike su zamijenjene novim, koje kako će se ispostaviti, nisu ni dočekale “berbu”, jer je policija uhapsila osumnjičene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79