Bh. stručnjak za sigurnost: U MUP-u imamo više menadžera nego policajaca

Život građana BiH, a pogotovo glavnog grada, sve više liči na košmar i ponavljajuću noćnu moru u kojoj svako malo doživljavamo tragedije, a potom nekoliko dana medijske i svake druge halabuke, nakon kojih se ponovo sve vraća na isto.

Preporuke stručnjaka iz oblasti sigurnosti niko ne uzima zaozbiljno, dok lista žrtava bahatih pojedinaca za volanom ili s pištoljima za pojasom postaje sve duža.

– Jedini način da unaprijedimo stanje sigurnosti je multisektorski pristup, koji prvenstveno podrazumijeva promjenu svijesti i narativa, od porodice pa nadalje. Od porodice sve kreće, a škole nam više nisu odgojne, već samo obrazovne ustanove.

Kad tako rano imate početke devijantnog ponašanja, onda je teško spriječiti maloljetnički kriminalitet – kaže stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević za Avaz.

Tradicionalne metode

Istovremeno, sadašnji način rukovođenja policijom, uz blagu kaznenu politiku prema izvršiocima najtežih krivičnih djela, razlozi su zbog kojih uz sve veći broj imena u policijskim izvještajima piše „odranije poznat policiji“.

– Kad govorimo o policijskom poslu, moraju se napustiti te tradicionalne metode, vratiti patrolno-pozorne rejone, raditi pješice. Mora se napustiti koncept rada iz auta ili toplih fotelja, a u ministarstvima imamo više menadžera nego policajaca.

U isto vrijeme, treba nagraditi ljude koji rade na terenu, a ne dopustiti da policajac koji se o jadu zabavi radeći ima istu plaću kao i onaj što sjedi u kancelariji i ne radi ništa – ističe Dizdarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79