BH Telecom o 4G mreži: Koje brzine možete očekivati i kako teče uspostava mreže

Otkako je prije mjesec dana pušten testirani signal 4G mreže u Bosni i Hercegovini, neumorno se radi kako bi nova, kvalitetnija i savremena mreža došla do svakog ugla naše zemlje. BH Telecom spreman je i za uvođenje 5G tehnologije, a kompanija je na širem području BiH omogućila korištenje 4G mreže na nekomercijalnoj osnovi, kazali su za Radiosarajevo iz ove kompanije.

„Prerasporedom frekventnog spektra, koji su svi operatori bili u obavezi provesti u toku mjeseca aprila, stvoreni su i uvjeti za komercijalnu upotrebu dodatnog frekventnog spektra i 4G+. Ekspanzija 4G+ infrastrukture nastavit će se do punog kapaciteta u narednom periodu sa pokrivanjem svih urbanih područja i značajnih putnih pravaca 4G+ mrežom. Svi korisnici su u mogućnosti da putem web stranice BH Telecoma svakodnevno prate intenzitet širenja mreže“, kazali su iz ove kompanije.

Do sada je mreža aktivirana na širem području glavnog grada BiH, ali i drugih većih gradova u BiH.

„LTE+ aktivirana je, osim području Sarajeva, na prostoru Zenice, Tuzle, Mostara, Travnika, Goražda, Bihaća i Banje Luke. Geografsko širenje 4G+ signala je svakodnevno i za vrlo kratki vremenski period očekujemo pokrivanje svih urbanih područja i značajnih putnih pravaca“, istakli su iz BH Telecoma.

Prije nego je pušten testni signal i počelo sa uvođenjem 4G+ mreža, BH Telecom je obavijestio svoje korisnike da besplatno mogu zamijeniti svoje SIM kartice, sa novim, USIM karticama na bilo kojem prodajnom mjestu u Bosni i Hercegovini.

„Budući da se akcija zamjene kartica intenzivirala u zadnjih mjesec dana, slobodno možemo reći da je više od 250 hiljada korisnika izvršilo zamjenu SIM kartice za USIM. Sve zamjene kartice su besplatne i ta akcija traje do 1. juna“, kazali su iz BH Telecoma.

I dok je 3G mreža dostizala brzinu od 14 megabita u sekundi, 4G+ mreža ide velikim korakom naprijed.

„4G+ mreža BH Telecom-a, putem koje će korisnici moći koristiti usluge mobilnog interneta, sadrži niz naprednih tehnika koje omogućavaju brzine na jednoj mobilnoj ćeliji od 150 do 450 Mbps. U praksi, brzine koje će korisnici moći ostvariti zavise od nekoliko faktora kao što su: mogućnosti mobilnih aparata (klasa mobitela), broja istovremenih korisnika na određenom području, kvalitetom pokrivenosti područja LTE signalom, uslovima propagacije signala između i sl. S tim u vezi, prosječne brzine koje korisnici mogu očekivati, zavisno od prethodno navedenih faktora, su oko 30Mbps za download i 5Mbps za upload brzinu“, rekli su nam iz ovog telekom operatera.

Mnogi čitaoci našeg portala žalili su se kako su u određenom dijelu dana nedostupni te kako im je otežano uspostavljanje poziva, ali i korištenje mobilnog interneta.

„Tokom aprila i maja su intenzivirane aktivnosti na uvođenju 4G+ tehnologije na velikom broju lokacija baznih stanica, što može uzrokovati povremene prekide ili drugi vid otežanog odvijanja saobraćaja putem mobilne mreže u određenim kratkim intervalima.

Izvinjavamo se korisnicima koji su imali poteškoća u korištenju usluga mobilne mreže BH Telecoma i nadamo se da će, završetkom aktivnosti rekonstrukcije mreže, sličnih situacija u narednom periodu biti manje“, kazali su na kraju razgovora za Radiosarajevo iz BH Telecoma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments